Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 stycznia 2012

Tarta z pieczoną cukinią, porem, serem feta i roszponką



Do tej pory tarty raczej robiłam na kruchym spodzie. I mimo, iż ciasto francuskie wykorzystywałam już wielokrotnie do wytrawnych wypieków, jak choćby przy pasztecikach do barszczu, to jakoś do tej pory nie używałam go jako spodu do tarty. Gdy zobaczyłam ten przepis na stronie Kwestia Smaku, decyzja zapadła błyskawicznie - robię! Wszystkie składniki miałam, trochę dodałam od siebie i jest :)  Niesamowita... absolutnie pyszna i fantastycznie aromatyczna. Dla mnie po prostu idealna. Nie będę Wam opisywała zapachu jaki towarzyszy przy jej pieczeniu w kuchni - musicie sami sprawdzić - do czego szczerze Was namawiam :) 



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 duży por
200g sera feta
1 mała papryczka chili
1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego estragonu
200g śmietany 12 lub 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
papryka słodka w proszku
sól
oliwa
roszponka
ocet balsamiczny lub przygotowany sos sałatkowy


Cukinię umyć, pokroić w plastry (można obrać ale niekokiecznie). Ułożyć na wyłożonej matą do pieczenia lub naoliwionej blaszce. Posolić lekko i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 15 min aż zmięknie i się zezłoci. Upieczoną cukinię wyjąć i na blaszce oprószyć papryka słodką. Odstawić. Cukinię można też upiec na grilu.

Zieloną część pora odciąć pozostawiając białą i jasnozieloną. Przekroić ją wzdłuż i dokładnie wypłukać. Pokroić w cienkie piórka. Na patelni  rozgrzać 2 łyzki oliwy. Na gorącą wrzucić pora, wymieszane zioła oraz drobniutko pokrojona papryczkę chili (bez ziarenek). Posolić i smażyć 5-10 minut a następnie podlać leciuteńko (ok 2 łyżki) wodą i przykryć. Dusić, aż por zmięknie. Odstawić.

Paprykę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Szybko i krótko obsmażyć.

W tym czasie blachę o wymiarach ok 22x33 (najlepiej taką bez jednego boku do zsuwania - wówczas łatwo wyjmiemy całą tarte po upieczeniu) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia a na nim układamy starannie ciasto francuskie. Przykrywamy je kolejną warstwa papieru do pieczenia i dociskamy mniejszą blaszką (najlepiej taką mniejszą o 1-2 cm na każdym z boków). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy górną blaszę oraz papier do pieczenia i dopiekamy na złoto kolejne 3-5 min.

Upieczone ciasto wyjmujemy. Rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z mąką a następnie kolejno układamy: pora, plastry cukinii, pokruszony lub pokrojony w kostke ser feta i paprykę. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i ponownie zapiekamy całość ok 5-7 minut.
Wyjmujemy, posypujemy roszponką i skrapiamy sosem sałatkowym.
Smacznego :)


 

5 komentarzy:

  1. Kolorowe, apetyczne i zdrowe! Oj schrupałabym taką tartę :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuje... uwielbiam takie wytrawne tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jak mnie kuszą takie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! No i ta roszpunka,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i tak mnie natchnęłas tą tartą, że też zrobiłam tylko na cieście kruchym i bez cukini, bo akurat w domu nie miałam, a w sklepie też zabrakło :)

    OdpowiedzUsuń