Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 stycznia 2012

Pieczony łosoś z dorszem podawany na sosie kurkowym



Pochwała prostoty. Fantastyczne w smaku uwielbiane przez nas rybki... Przepis dostałam od mojego kuzyna, za co w tym miejscu pragnę Mu jeszcze raz podziękować :D Przemciu - dzięki ! Jeśli rubicie ryby - nie pożałujecie! Polecam baaardzo :)


Składniki:
1/2 kg fileta z dorsza
1/2 kg fileta z łososia
sok z 1/2 dużej lub 1 małej cytryny
2 jajka
sól, pieprz
olej
1 mała biała (pszenna) bułka namoczona w mleku
1 spory pęczek koperku

sos kurkowy:
ok 100g kurek (doskonałe będą również podgrzybki lub borowiki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
200ml śmietany 36%


Folię składamy podwójnie i układamy ją na blacie. (musi mieć conajmniej 60 cm długości). Naoliwiamy i lekko solimy. Z części łososia ścinamy cieniuteńkie plasterki. Układamy je w prostokąt (ok 40x20) na naoliwionej folii jeden przy drugim. Następnie ścinamy cieniutkie plastry z dorsza i układamy na płatach łososia. Resztę ryb kroimy w kosteczkę, mieszamy dodajemy jajka, posiekany koperek, sok z cytryny, bułke namoczona w mleku i odciśniętą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę wykładamy na kawałki ryb. Zwijamy całość ciasno w rulon jak cukierka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 stopni na termoobiegu przez ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z folii i kroimy w grube ok 6-8 cm plastro-kawałki. (powinny one mieć idelny okrągły kształt. Mnie się folia niestety rozerwała i wyszedł mi owal ;)

Kurki dokładnie myjemy i część z nich kroimy na mniejsze kawałki. Przyrumieniamy je na masełku. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na powstawłym sosie podajemy kawałki ryb, dekorujemy plastrem cytryny.
Doskonale smakuje z ciepłym białym pieczywem :)
Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie jak pysznie smakują te rybki w sosie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda i ciekawe połączenie smaków :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No wiesz! Ty albo kusisz cudownym ciastem, albo robisz takie danie, że język ucieka!! To nie w porządku!! Cudne te rybki, i ten sosik... o rany...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie.Chyba zrobię w sobotę.

    OdpowiedzUsuń