Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 września 2011

Nalewka jeżynowa wytrawna

 

Kolejna pyszna nalewka, która wzbogaciła naszą domową piwniczkę ;) Tym razem jeżynowa. Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Polecam baaardzo :)

Składniki:
1 kg dojrzałych jeżyn
ok. 1 litra 45% wódki
1/4 kg cukru

Owoce obrać i wsypać do słoja. Zalać je tak by wszystkie były przykryte. Dobrze zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień (nie dłużej bo straci kolor). Po tym czasie nalewkę zlać i w zamkniętej butelce wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem i bardzo dokładnie wymieszać. Postawić w słonecznym miejscu na ok. dwa tygodnie. Po tym czasie zlać syrop i połączyć z wcześniej odlaną nalewką. Wymieszać i zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na conajmniej 5 tygodni.
Można też do każdej butelki dać kroplę olejku migdałowego wówczas przypominać będzie nalewkę wiśniową :)

*owoce można wykorzystać później do wypieków np do drożdżowych bułeczek z jeżynami :)



10 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam jeżynówki... Zdjęcia urocze... To ostatnie nawet zapachniało ciepłem, spokojem i cudownym ogrodem pełnym jeżyn...

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia ;]
    uwielbiam domowe naleweczki ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze zdjecia:) a naleweczka zapowiada sie super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, kiedy ja ostatnio jadłam jeżyny... A nalewka bardzo zachęcająca. Ja mam z zeszłego roku jeszcze trochę porzeczkowej. Po roku nabiera jeszcze lepszego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcia... naleweczka pierwsza klasa, musi być pyszna...:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo serdecznie Wam dziękuję :) A naleweczka... hmmmm super i jeszcze raz Wam polecam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak ta nalewka jest pyszna sama robilam 2 lata temu i wypbrazcie sobie z roku na rok jest w smaku lepsza:) Szybka w wykonaniu do zrobienia i pyszna w smaku pozdrawiam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ;-) Za 3 tygodnie bedzie gotowa ;-) Pozwoliłam sobie udostepnić przepis u siebie ;-) http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2015/10/nalewka-jezynowa.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię drugi rok z rzędu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń