Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 września 2016

Szakszuka z papryką i kiełbasą - jajka na warzywach



Idealna propozycja na przepyszne i zdrowe śniadanie lub leciutki obiad. Jeśli chcecie sobie ułatwić i przyspieszyć jego przygotowanie z powodzeniem dzień wcześniej możecie podsmażyć warzywa a rano tylko podgrzać i wbić jajka. Szkoda że dopiero teraz sięgnęłam po ten przepis który już jakiś czas temu znalazłam na stronie Kwestia smaku. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
2-3 pomidory
100g papryki (najlepiej różne kolory)
100g kiełbasy wiejskiej
 3 jajka
1/2 łyżki masła
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
odrobina ziół prowansalskich
świeża bazylia, szczypiorek lub cebulka dymka do posypania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć przeciśnięty czosnek, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażać. Dodać pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 5 minut. Doprawić. Na koniec wbić delikatnie jajka i przykryć. Smażyć ok 3-4 minuty. Białka powinny być ścięte a żółtka płynne. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną świeżą bazylią, cebulką dymką lub szczypiorkiem i podawać od razu. Smacznego :)








4 komentarze: