Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 marca 2013

Brązowy cukier




Korzystacie w kuchni z brązowego cukru? Ja od jakiegoś czasu bardzo chętnie go używam głównie do wypieków ale i nie tylko.... Jaka jest różnica między brązowym, a białym cukrem? A no taka że biały jest pozbawiony podczas procesów technologicznych melasy (można przeczytać o nim tutaj klik). Zatem żeby powstał na nowo wystarczy połączyć ze sobą te dwa składniki. Jeśli dodamy jej mniej otrzymamy jasno-brązowy cukier, jeśli więcej cukier wyjdzie ciemny. I już .... To wszystko. Jeśli lubicie brązowy cukier - polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1 szkl. cukru
1-2 łyżki melasy


Cukier wymieszać bardzo dokładnie z melasą. I już gotowe..... Szybko i prosto. 
Smacznego :)


 
 
 

5 komentarzy:

  1. na to nie wpadłam, żeby zrobić sobie sama w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma potrzeby kupować s koro można zrobić samemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, potwierdziła się reguła, że najlepsze rozwiązania to te najprostsze...

    OdpowiedzUsuń