Przepyszny torcik orzechowy przełożony lekką masą brzoskwiniową na bazie serka mascarpone do tego bita śmietana i czekoladowe pralinki...mmmm pyszności :D
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Jesienne wypieki" 8/2004 Polecam bardzo :D
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 115g zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 duża puszka brzoskwiń (850ml)
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Ponadto:
- 40 pralinek czekoladowo-orzechowych
- 35-40g posiekanych orzechów laskowych
- 400g kremówki
- 2 cukry waniliowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody na sztywno. Stopniowo dodawać obydwa cukry. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym zółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczeniai zmielonymi orzechami. Wsypać powoli do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok 25 min w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Upieczone wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Na dolnym zapiąć obręcz tortownicy.
Brzoskwinie odsączyć. Odłożyć 2 połówki do dekoracji, resztę owoców zmiksować blenderem. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Połączyć z musem brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i dobrze wymieszać. Dodać najpierw 3 łyżki kremu brzoskwiniowego i rozprowadzić dokładnie, następnie dodać do reszty i wymieszać jeszcze raz. Masę rozsmarować na spodzie tortowym i wyrównać. Do masy wetknąć 30 pralinek i przykryć drugim blatem i odstawic do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno z 2 cukrami waniliowymi. Z tortu zdjąć obręcz. Boki i wierzch ciasta wysmarować ubitą kremówką. Boki obsypać siekanymi orzechami. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi 10 kulkami i brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. Można położyć też kilka listków mięty.
Smacznego :)
Niesamowity tort! Te pralinki robią świetne wrażenie. Całość mega odlotowa. Musi być pyszny!:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :), fajnie wyglądają te kulki w przekroju tortu
OdpowiedzUsuńpiękny.
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje! chyba wypróbuję go przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńO rany, jakie smakowitości!! Cudny ten tort!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O ja! Ale pyszność! Boski!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńi te kuleczki w środku :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wygląda przepięknie!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJakiej firmy sa twoje pralinki?
OdpowiedzUsuńchyba "Lider" ale szczerze mówiąc nie pamiętam... Na wage były kupowane :)
UsuńWitam. Chciałabym zrobic ten tort na 25-lecie Małżeństwa moich rodzicow:) Chce go zrobic z 3 blatow, czy we wszytskim mam podwoic porcje? czy w kremie ma byc podwojna ilosc brzoskwin czy wystarczy na jedna duza puszka? Czy moge zamiast zelatyny do kremu dac galaretke brzoskwiniowa rozpuszczoną w niepelnej szklance wody? Bardzo prosze o odpowiedz, chce jutro go zaczac robic:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTort wychodzi dość wysoki z dwóch blatów. Zwiększając ilość o 1 blat należałoby również zwiększyć ilość masy. Nie jestem pewna czy w jednym kawałku tyle masy i ciasta będzie ok. Jeśli ilość masy zostawimy bez zmian to nie zmieszczą się praliny w masie. Z galaretką nie robiłam - robiłam z żelatyną i takie proporcje mam sprawdzone. Jeśli jednak zdecydujesz się na zwiększenie proporcji to wszystko należy zwiększyć o 1/3 stosownie do blatów jako że właśnie od nich zaczynasz i zwiększasz ich ilość o 1/3. Mam nadzieję że się uda i będzie smakował. Pozdrawiam :)
UsuńCzy mascarpone uciera się z cukrem zwykłym czy cukrem pudrem ?:)
OdpowiedzUsuńmoże być zwykły drobny do wypieków. I tak ładnie się rozpuści :)
UsuńWitam mam dwa pytania?
OdpowiedzUsuńCzy orzechy laskowe mogę zamienić na włooskie? ;)
Oraz czy krem może być zastąpiony np. budyniowym ze zblendowanymi brzoskwiniami ? Czy to nie zważy kremu ? ;)
jak najbardziej orzechy można zamienić. Jeśli chodzi o krem to ja z budyniem nie robiłam. Zważyć się raczej nie powinien ale na pewno nie robiłabym z budyniu torebkowego bo jest za rzadki. To raczej musiał by byc budyń gęsty, podobny do tego "karpatkowego". Pozdrawiam
UsuńA czy można zrobić ten krem ze śmietaną 36 %? Tylko jak wtedy go z nią połączyć ? Robię tort w tortownicy 26 cm, a mascarpone mam tylko jedno opakowanie, więc może da się z kremówką ? ;)
OdpowiedzUsuńmusiałaby być ubita na sztywno z usztywniaczem ale nie wiem czy sie uda. Lepiej dokupić drugi ser ;)
Usuń