Strony

13 listopada 2011

Tort brzoskwiniowo-orzechowy z czekoladowymi pralinkami



Przepyszny torcik orzechowy przełożony lekką masą brzoskwiniową na bazie serka mascarpone do tego bita śmietana i czekoladowe pralinki...mmmm pyszności :D
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Jesienne wypieki" 8/2004 Polecam bardzo :D



Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 115g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 1 duża puszka brzoskwiń (850ml)
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Ponadto:
  • 40 pralinek czekoladowo-orzechowych
  • 35-40g posiekanych orzechów laskowych
  • 400g kremówki
  • 2 cukry waniliowe

 Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody na sztywno. Stopniowo dodawać obydwa cukry. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym zółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczeniai zmielonymi orzechami. Wsypać powoli do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok 25 min w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Upieczone wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Na dolnym zapiąć obręcz  tortownicy.

Brzoskwinie odsączyć. Odłożyć 2 połówki do dekoracji, resztę owoców zmiksować blenderem. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Połączyć z musem brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i dobrze wymieszać. Dodać najpierw 3 łyżki kremu brzoskwiniowego i rozprowadzić dokładnie, następnie dodać do reszty i wymieszać jeszcze raz. Masę rozsmarować na spodzie tortowym i wyrównać. Do masy wetknąć 30 pralinek i przykryć drugim blatem i odstawic do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno z 2 cukrami waniliowymi. Z tortu zdjąć obręcz. Boki i wierzch ciasta wysmarować ubitą kremówką. Boki obsypać siekanymi orzechami. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi 10 kulkami i brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. Można położyć też kilka listków mięty.
Smacznego :)



 

19 komentarzy:

  1. Niesamowity tort! Te pralinki robią świetne wrażenie. Całość mega odlotowa. Musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :), fajnie wyglądają te kulki w przekroju tortu

    OdpowiedzUsuń
  3. torcik wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje! chyba wypróbuję go przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, jakie smakowitości!! Cudny ten tort!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja! Ale pyszność! Boski!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie...
    i te kuleczki w środku :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej firmy sa twoje pralinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba "Lider" ale szczerze mówiąc nie pamiętam... Na wage były kupowane :)

      Usuń
  9. Witam. Chciałabym zrobic ten tort na 25-lecie Małżeństwa moich rodzicow:) Chce go zrobic z 3 blatow, czy we wszytskim mam podwoic porcje? czy w kremie ma byc podwojna ilosc brzoskwin czy wystarczy na jedna duza puszka? Czy moge zamiast zelatyny do kremu dac galaretke brzoskwiniowa rozpuszczoną w niepelnej szklance wody? Bardzo prosze o odpowiedz, chce jutro go zaczac robic:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort wychodzi dość wysoki z dwóch blatów. Zwiększając ilość o 1 blat należałoby również zwiększyć ilość masy. Nie jestem pewna czy w jednym kawałku tyle masy i ciasta będzie ok. Jeśli ilość masy zostawimy bez zmian to nie zmieszczą się praliny w masie. Z galaretką nie robiłam - robiłam z żelatyną i takie proporcje mam sprawdzone. Jeśli jednak zdecydujesz się na zwiększenie proporcji to wszystko należy zwiększyć o 1/3 stosownie do blatów jako że właśnie od nich zaczynasz i zwiększasz ich ilość o 1/3. Mam nadzieję że się uda i będzie smakował. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Czy mascarpone uciera się z cukrem zwykłym czy cukrem pudrem ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być zwykły drobny do wypieków. I tak ładnie się rozpuści :)

      Usuń
  11. Witam mam dwa pytania?
    Czy orzechy laskowe mogę zamienić na włooskie? ;)
    Oraz czy krem może być zastąpiony np. budyniowym ze zblendowanymi brzoskwiniami ? Czy to nie zważy kremu ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej orzechy można zamienić. Jeśli chodzi o krem to ja z budyniem nie robiłam. Zważyć się raczej nie powinien ale na pewno nie robiłabym z budyniu torebkowego bo jest za rzadki. To raczej musiał by byc budyń gęsty, podobny do tego "karpatkowego". Pozdrawiam

      Usuń
  12. A czy można zrobić ten krem ze śmietaną 36 %? Tylko jak wtedy go z nią połączyć ? Robię tort w tortownicy 26 cm, a mascarpone mam tylko jedno opakowanie, więc może da się z kremówką ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałaby być ubita na sztywno z usztywniaczem ale nie wiem czy sie uda. Lepiej dokupić drugi ser ;)

      Usuń