Placki ziemniaczane pojawiły się juz na blogu. Były już z serem żółtym i z płatkami owsianymi, ale o dziwo nie było jeszcze tych klasycznych - najzwyklejszych. Te pojawiają się najczęściej. Od dłuższego czasu usiłowałam zrobić placki, które nie będą płaskie jak naleśnik, ale puchate i mięciutkie. Ubite białka dawałam zawsze, ale dopiero jak przeczytałam tutaj (klik) o odlewaniu wody - wyszło mi to co chciałam. Polecam Wam tę metodę bo sprawdza się idealnie. Nie trzeba również dodawać dodatkowej mąki ;)
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 jajka
Ziemniaki obrać i zmiksować blenderem. Sitko umieścić nad większym garnkiem, a do sitka włożyć starte ziemniaki. Powinny dobrze odcieknąć. Woda, która nam odcieknię odstawiamy na kilka minut (garnek lekko przechylamy), następnie delikatnie zbieramy z dna skrobię która się osadzi, dodajemy ją do ziemniaków, a płyn wylewamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ziemniaki mieszamy dokładnie z utartą cebulą i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja ze swej strony polecam szczególnie te ze śmietaną i suszonymi pomidorami. Smacznego :)
Nasze lubione placki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, choć robię rzadko,ale np. w sobotę robiłam :)
OdpowiedzUsuńMm, narobiłaś mi apetytu! :) Uwielbiam placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki ;)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze dodaję do ziemniaczanego ciasta płaska łyżeczkę proszku do pieczenia- są wtedy łatwiej strawne.I jako dodatek do nich daję własnej produkcji chutney śliwkowo-gruszkowo-jabłkowy.
OdpowiedzUsuńMiłego, ;)
nie ma to jak dobry placek ziemniaczany na obiadek:) pychota
OdpowiedzUsuńSuper,takie powinny być placki.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo , bardzo serdecznie dziękuję :)
UsuńRewelacyjny przepis, przepyszne delikatne placuszki. Bardzo dziekuje za kolejny super przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń