Jakoś zdecydowanie częściej sięgamy po muffinki w słodkiej wersji. Szczerze mówiąc sama nie wiem dlaczego, bo przecież ich maleńka zgrabna forma doskonale się sprawdzi jako przekąska w podróży lub zdrowe drugie śniadanie. Dzisiaj więc postanowiłam właśnie sorzystać z wytrawnego przepisu zaczerpniętego z mojej ulubionej ksiązki "Kuchnia domowa - muffinki" -Le Cordon Bleu.
Muffinki są przepyszne! Fantastycznie smakują z masłem i kiszonym ogórkiem :) Cudowna zdrowa przekąska. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na 12 szt:
4 łyżki ziarna sezamu
4 łyżki ziarna słonecznika
50g pestek dyni
375g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60g cheddara (startego)
50g parmezanu (startego)
2 jajka
250 ml mleka
125g stopionego masła
ponadto:
1-2 łyżki ziaren sezamu do posypania
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Blachę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Sezam, słonecznik i dynię prażyć kilka minut na suchej teflonowej patelni do zezłocenia. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski żeby wystygły.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, startymi serami i ziarnami. Zrobić dołek, wlać jajka roztrzepane z mlekiem i stopione masło. Szybko, ale dobrze wymieszać.
Ciasto ponakładać do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Wierzch posypać ziarnami sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-23 minuty. Studzić na kratce. Smacznego :)
Taką cudowną deskę z kloszem możecie znaleźć w sklepie Kupszklo.pl
Idealne, starannie wykończone, z grubego hartowanego szkła najwyższej jakości. Podstawka wykonana z drewna bukowego.
Świetnie sprawdzi się do podawania ciast, ciasteczek, muffinek lub na wytrawnie jako deska serów. Szkło doskonale zabezpiecza przed obsychaniem ukrytych pod nim pyszności.
Pięknie wygląda na stole.
Pięknie wygląda na stole.
Zerknijcie na stronę kupszklo.pl i zobaczcie jakie fajne rzeczy maja u siebie w sprzedaży :)