Strony

9 czerwca 2014

Rafaello - najlepsze ciasto kokosowe


Fenomenalne ciasto! To jest zdecydowanie najlepsze ciasto kokosowe jakie jadłam kiedykolwiek. Idealnie kremowa masa z chrupiącymi migdałami i kokosem. Pyszne po prostu pyszne! Koniecznie musicie go zrobić. Doskonale się sprawdzi również w formie tortu. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej od namoczenia kokosu w likierze, upieczenia biszkoptu i podsuszenia biszkopcików.... Na drugi dzień już jest szybciutko ;)  Przepis znalazłam na blogu Moje kuchenne smaki. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na gęstą masę. Następnie do już gęstej i lśniącej piany dodajemy kolejno żółtka i wodę. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (24x35cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę kokosową:
200g wiórek kokosowych
1 szkl likieru jajecznego advocat (klik)
200g płatków migdałów
200g białej czekolady
500ml śmietany kremówki
180g biszkoptów

ponadto:
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (kilka łyżek)

Wiórki kokosowe zalać likierem jajecznym, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Biszkopty wyjąć z paczki i rozłożyć je na płasko tak by również przez noc lekko się podsuszyły.
Następnego dnia zmiksować je lub dokładnie pokruszyć.
Ze śmietany odlać 1/2 szklanki i podgrzać ją razem z czekoladami do momentu ich rozpuszczenia.
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno.
Migdały wymieszać dokładnie z biszkoptami, wlać rozpuszczone czekolady i dodać namoczony kokos. Na koniec dodać ubita kremówkę i dokładnie wymieszać.

Biszkopt posmarować dżemem lub konfitura porzeczkową, na to wyłożyć masę kokosową i wyrównać. Wstawić do lodówki

Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany kremówki
2 śmietan fixy (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (można usztywnić ją dodatkowo śmietan fixem). Masę śmietanową wyłożyć na masę kokosową. Wyrównać i posypac obficie kokosem i płatkami migdałów.
Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)


 

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, więc pewnie też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokosowe wypieki. Cudne to rafaello :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno pyszny ale przeciez na zdjeciu widac ze spod nie jest biszkoptowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam że jest :) Zdjęcia zawsze przedstawiają i dokumentują to co upiekłam lub ugotowałam

      Usuń
  5. ja robię trochę inaczej, ale twoja wersja też wygląda przepysznie;
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń