Strony

13 czerwca 2014

Tarta z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką


Ulubiona tarta mojego teścia :) Robię ją najczęściej wielokolorową z różnymi owocami (winogrona, mango, borówki, maliny, truskawki, jabłka) Dzisiaj maksymalnie prosto - z samymi tylko truskawkami :) Kruchy spód ze znanej Wam już tarty śliwkowej (klik). Wierzch bardzo klasycznie z bitą śmietaną :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na kruchy spód:
180g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3,5 łyżki cukru
3 żółtka (białka odłożyć na bezę)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3  łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą posiekać na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np fasolką i piec  w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru. Wystudzić.

Składniki na warstwę śmietanową:
330ml śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa + 400ml wrzątku
ok 300-400g truskawek
5-6 małych bezików

Śmietanę ubić na sztywno (dobrze jest usztywnić ją dodatkowo śmietan fixem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilkę miksować. Śmietanę wyłożyć na zimny spód i wyrównać.
Truskawki (umyte i obrane) wyłożyć na wierzch, a całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400ml gorącej wody). Wstawić do lodówki. Gdy stężeje - na wierzch pokruszyć beziki i podawać.
Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. znakomita:) obowiązkowa w sezonie letnim:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam! Świetny pomysl do kawki na jutrzejszego grilla! Dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności pokazujesz. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, wyszła pychotka !!! Polecam zrobić dzień szybciej, lepiej smakowała. A truskawki pokroiłam na pół i lekko posypałam cukrem pudrem przed wyłożeniem. Pycha !!! :)

    OdpowiedzUsuń