Strony

27 czerwca 2014

Deser a'la dakłas daktylowo-orzechowy



Cudownie pyszny deser inspirowany moim ukochanym tortem bezowym - dakłas.
Błyskawiczny w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowny. Bardzo pyszna porcja kalorii na którą można sobie czasem pozwolić :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
330ml śmietany kremówki 30-36%
130g masy kajmakowej
8 szt daktyli suszonych
garść orzechów włoskich
70g ciastek owsianych

ponadto:
4 szt bezików pokruszonych
4 szt daktyli do dekoracji
4 szt  orzechów do dekoracji
4 szt bezików do dekoracji 
4 szt ciasteczek owsianych do dekoracji


Ciasteczka owsiane rozgnieść i przełożyć na dno 4 pucharków lub kieliszków.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle i orzechy i wymieszać. Krem przełożyć do pucharków. Na wierzchu pokruszyć beziki. Dodatkowo udekorować daktylami i orzechami oraz bezami. Schłodzić. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. same pyszności:) jak dal mnie niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki deser musi być cudowny! ; )
    Chętnie bym zjadła takie cudo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny deser i ładnie go podałaś.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podany……….i zapewnie niebińsko smakuje
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń