Strony

26 czerwca 2014

Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą



Cudownie mięciuteńki i delikatne ciasto a w środku tak lubiany przez nas szpinak :) Baaardzo smaczna propozycja. Jest całkiem prawdopodobne że część farszu Wam zostanie - można gowóczas wykorzystać na szybki obiad do makaronu.
Pierogi świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska lub jako dodatek obiadowy np do kurczaka. Jakkolwiek je wykorzystacie na pewno Wam posmakują. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:
600g mąki pszennej
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 średnie jajka
250ml śmietany kremówki (letniej)
50ml letniego mleka
60g rozpuszczonego masła
2 łyżki oliwy z oliwek lub z awokado)

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i lekko podgrzaną śmietanką. Odstawić na 10 minut aż "ruszy". Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, na koniec dodać rozpuszczone masło i oliwę i wyrobić raz jeszcze. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.


Składniki na farsz:
900g mrożonego szpinaku
200g kremowego serka
270g sera feta
2 żółtka
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki (opcjonalnie)

ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania


Szpinak wrzucić na patelnię. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i zdjąć przykrywkę. Odparować wodę. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka, serek oraz startą na tartce fetę. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa jest rzadka można zagęścić mąką i podgrzać raz jeszcze.

Wyroścnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinać kółka o średnicy ok. 13 cm (powinno wyjść ich ok 20 szt). Można również ciasto pdzielić na 20 części a każdą z nich rozwałkować na placuszek. Nakładać farsz i sklejać jak pierogi.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ostawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Napuszone pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut na złoto.
Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie, ale nie lubię szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja!! Uwielbiam takie smaki!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pyyysznie,muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znam takie pierogi ale z innym nadzieniem,tzn z mięsem i kapustą i też są pyszne……..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń