Strony

23 czerwca 2014

Rolada śmietanowa z truskawkami



Pyszna delikatna, mięciuteńka przygotowana oczywiście z najpyszniejszymi owocami pod słońcem - z truskawkami :) Dzisiejszy wypiek jest efektem połączenia dwóch przepisów.... Masa to zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków, a biszkopt to mój ulubiony przepis na roladę (klik). Całość wyszła bardzo pysznie, więc dziele się z Wami i baaardzo Wam polecam :)


Składniki:
3 jajka
5 łyżek wrzątku
szczypta soli
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowgo (klik)
100g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno z solą. Następnie kolejno dodawać żółtka i gorącą wodę. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie nie przerywając dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane mąki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni.  Podczas gdy biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.


Składniki na krem:
600g truskawek (300g pokrojonych w kawałki+300g zmiksowanych)
430g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru (lub więcej w zależności od słodyczy truskawek)
3 łyżki żelatyny + 6 łyżek wody

ponadto:
kilka łyżek wiórek kokosowych do posypania 
2-3 truskawki do dekoracji

Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub chwilkę w mikrofalówce. Dodać ją do zmiksowanych truskawek i zmiksować raz jeszcze. Kilka łyżek musu truskawkowego przełożyć do śmietany i wymieszać, następnie dodać całość. Wymieszać. Odłożyć ok. 6 łyżek (ok 1 szkl. - to posłuży do posmarowania gotowej rolady z wierzchu), a do pozostałej części dodać pokrojone w kawałki truskawki. Wstawić do lodówki na chwilkę by lekko stężał.

Wystudzony biszkopt posmarować kremem truskawkowym i zwinąć roladę. Posmarować ją dokładnie wcześniej odłożonym kremem. Udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry i posypać wiórkami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki celem schłodzenia. Smacznego :)





3 komentarze: