Strony

24 czerwca 2014

Pizza na cienkim cieście z kurczakiem, olejem avocado i rukolą


Jedna z naszych ulubionych.... Prosta z niewielką ilością składników, na cieniutkim chrupiącym cieście.... Kurczak, por, oliwki, rukola... Cudownego smaku nadaje też oliwa z awokado, którą szczerze pokochałam i bardzo Wam polecam. Jest delikatna i pyszna w smaku. Bardzo, bardzo Wam polecam :)



Składniki:
600 g mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
70 ml oleju z awokado (użyłam Greencado - klik)
350 ml letniej wody
2 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki oregano

ponadto:
sos pomidorowy (klik) 
400g żółtego sera
350g piersi kurczaka
szynka lub szynka parmeńska
1 ząbek czosnku 
przyprawa warzywna domowa (klik)
1 mały por
czarne oliwki
sól morska w kryształkach
rukola
olej z awocado (Greencado - klik)


Wodę, oliwę i drożdże wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut aż ruszą.
Mąkę wymieszać z solą, bazylią i oregano najlepiej w malakserze a następnie powoli dolewać wcześniej wymieszane składniki i bardzo dobrze wyrobić. Ulepić kule i wstawić do lodówki (tak, tak do lodówki!!!) na minimum godzinę. W tym czasie ciasto powinno mocno urosnąć.
Kurczaka pokroić w średnio cienkie paski. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać 2 łyżki oleju z awokado i odrobinę przyprawy warzywnej. Wrzucić do tego paski kurczaka i dobrze wymieszać. Szynkę poszarpać w kawałki.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Blachę (tę z wyposażenia piekarnika natłuścić, wyłożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym i posypać tartym serem. Ułożyć pora pokrojonego w piórka, kurczaka, szynkę (jeśli jest wędzona zwykła, parmeńską dajemy już po upieczeniu) i oliwki. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Po upieczeniu posypać rukolą, delikatnie oprószyć solą morską i polać oliwą z awokado. Podobnie upiec drugą pizzę. Smacznego :)

 

3 komentarze: