Ciasto powstało na bazie wcześniej już publikowanego ciasta na soczku kubusiowym. W shreku pomarańczowy sok zastąpiony jest zielonym a wierzch dodatkowo wzbogacony jest o delicje. Ciasto wychodzi delikatne, lekkie i orzeźwiające. Idealne na lato. Polecam baardzo :)
Składniki na biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
97g cukru
60g mąki pszennej
23g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a następnie kolejno żółtka. Mąki przesiać i wymieszać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać uważając by piana nie
opadła. Blaszkę* (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia (!) Wylać ciasto i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25-30 minut w temp 180 stopni
(do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na ziemię. Wystudzić.
Składniki na masę zieloną:
1 litr soku zielonego np dr Witt
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
200g miękkiego masła
Z soku odlewamy ok. 1/2 szk. Resztę zagotowujemy. W odlanej części soku
rozmieszać dokładnie budynie i cukier. Na gotujący się sok wlać
rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając ugotować jak tradycyjny
budyń. Powinien być gładki i bez grudek. Ugotowany zdjąć z ognia dodać masło, dokładnie rozmieszać i
przykryć folią. Odstawić do lekkiego przestudzenia, ale jeszcze ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki celem stężenia.
Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
500g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka agrestowa
ponadto:
1-2 galaretki agrestowe na wierzch do polania
2 opakowania delicji
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietanę
ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal miksujemy.
Następnie dodajemy partiami serek homo, a na koniec wystudzoną galaretkę.
Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną
masę zieloną i wyrównujemy. Delicje układamy czekoladową stroną do góry (! nie tak jak na zdjęciu :)) Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta
wylewamy 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 800ml wrzątku. Ciasto
przechowujemy w lodówce.
*UWAGA: potrzebna będzie wysoka blaszka. W standardowej wierzch
śmietanowej masy sięga dokładnie górnej krawędzi blachy. Jeśli mamy
blaszkę o standardowej wysokości warto podnieść brzegi np grubą folią
aluminiową. Wcisnąć ją dookoła i docisnąć
masą śmietanową dokładnie. Galaretkę wlewać gdy już zacznie tężeć.
Smacznego :)