Strony

13 czerwca 2013

Masa cukrowa plastyczna - fondat do tortów II





Masa plastyczna na blogu pojawiła się już tutaj (klik). Ten przepis jest bardzo podobny choć poprawiony ;)  (jest wypadkową tych znalezionych na  Uwielbiam gotowaćKulinarnej Muzie i Lukrowych Fantazjach. Różnica polega na zmniejszeniu ilości glukozy i zastąpieniu jej margaryną, która poprawia plastyczność masy. Dobrze jest użyć właśnie takiej, gdy zależy nam na idealnie białym kolorze masy - jeśli barwimy ją może być każda inna margaryna. Warto dodać również glicerynę spożywczą lub/i stabilizator (tylozę). Polecam Wam baaardzo


Składniki:
ok. 800g cukru pudru
50g glukozy
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70ml wody
3 łyżeczki margaryny Planta
olejek migdałowy (kilka kropli)
*1 łyżeczka gliceryny spożywczej - opcjonalnie - nadaje plastyczności
*1/4 łyżeczki stabilizatora CMC (tylozy) - opcjonalnie (dodać na etapie cukru pudru)


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 5 minut aż napęcznieje. Następnie przekładamy ją do miseczki. Umieszczamy nad parą i tak w kąpieli wodnej rozpuszczamy. Dodajemy glukozę i dobrze mieszamy. Dodajemy plantę, kilka kropli aromatu migdałowego. Chwilkę podgrzewamy ale nie wolno nam zagotować (!). Do miski wsypać połowę cukru pudru i wlać ciepłą żelatynę. Wymieszać łyżką do momentu gdy masa zrobi się klejąca, następnie przekładamy na blat i wyrabiamy z resztą cukru pudru (niekoniecznie wejdzie nam całe 800g, należy wyczuć moment, kiedy masa ma już dość. Mam być plastyczna i łatwo się formować. Gdy dodamy za dużo cukru masa będzie się kruszyć). Wyrobić na gładko.


UWAGI:
*barwniki najlepiej dodawać na etapie rozpuszczonej żelatyny, ale to tylko wtedy gdy potrzebny nam będzie jeden kolor. Można również barwić masę po jej zrobieniu. Najlepiej sprawdzają się barwniki żelowe Wilton (nie rozrzedzają masy)
*Masę po zrobieniu przełożyć do woreczków by nie obsychała (jeśli tak się jednak stanie wyrobić ją zwilżonymi dłońmi. Można też króciuteńko podgrzać ją w mikrofalówce)
*Wyrabiać leciuteńko(!) zwilżonymi dłońmi lub natłuszczonymi olejem.
*Do pokrycia tortu 24cm potrzebne będzie ok 750g masy plastycznej. Powinna być rozwałkowana na grubość ok. 3mm
*masa plastyczna nie może mieć kontaktu z niektórymi świeżymi owocami (kiwi, ananas - rozpuszczą masę), oraz śmietaną. Masy tortowe powinny być na bazie masła.
*tort łatwiej się pokrywa lukrem gdy jest stabilny. Warto schłodzić go w lodówce



 
 

8 komentarzy:

  1. jaki fajny torcik:) Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pozdrawiam słodko :) Karolina
    http://lukrowefantazje.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. stabilizatory, gliceryna...hm...ale torcik rozkoszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Cudowny blog. Będę zaglądać częściej.
    Niedługo będę robić tort dla malucha, stąd moje pyt.: gdzie kupuje się stabilizator? Czy ww. przepis na masę wystarczy na pokrycie całego tortu ze średniej wielkości blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stabilizator na allegro można dostać ale może być zastąpiony gliceryną.
      Na tort o średnicy 24 cm potrzeba ok 750g masy plastycznej

      Usuń
    2. Dziękuję. A ten placek kładzie się bezpośrednio na ciasto, czy górę i boki tortu przed nałożeniem masy cukrowej trzeba posmarować np. kremem? W jaki sposób "przyklejsz" dodatkowe elementy dekoracyjne do masy cukrowej na górze tortu?

      Usuń
    3. masa plastyczna zdecydowanie lepiej przylega gdy tort ma posmarowane boki i wierzch cieniutko kremem maślanym dowolnym. Masa śmietanowa może rozpuszczać masę plastyczną ;)Dodatkowe elementy sa przyklejane na lukrze lub wbijane w tort

      Usuń
  5. Witam. Czy masa cukrowa na torcie kroi sie dobrze ? Jak długo tort z takim "tynkiem" może przebywać w warunkach chłodniczych ? :)

    OdpowiedzUsuń