Strony

19 czerwca 2013

Bagietka rustykalna





Kolejny pyszny wypiek :) Jeśli lubicie bagietki, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Podobny do publikowanych już wcześniej bagietek (klik), jednak ciut inaczej wykonany. Fantastycznie chrupiąca skórka i miękki środek. Idealna do sałatki, z oliwą lub z samym tylko masłem. Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam :)


Składniki:
400ml wody
550g maki pszennej typ 650
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1 kopiata łyżka drożdży suszonych


Wieczorem mieszamy dokładnie mąkę z wodą i olejem. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na noc pod ściereczką. Rano dodajemy sól i drożdże i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do momentu aż podwoi objętość (ok 2 godz). Po tym czasie ciasto bardzo delikatnie wyjmujemy na mocno oprószoną mąką stolnicę. Posypujemy je z wierzchu mąką i ostrym nożem kroimy na trzy pasy. Każdy z nich delikatnie przekładamy na pas papieru do pieczenia i układamy na blaszce. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut na złoto. (upieczona bagietka postukania od spodu wydaje głuchy dźwięk). Studzić na kratce. Smacznego :)

 

7 komentarzy:

  1. Piekna skorka, musi wspaniale chrupac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh i teraz słone masełko i wcinamy całą na raz !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy piec należy z termoobiegiem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. pytanie. czy drozdze suche = drozdze instant? bede wdzieczna:)

    OdpowiedzUsuń