Strony

30 czerwca 2013

Shrek




Ciasto powstało na bazie wcześniej już publikowanego ciasta na soczku kubusiowym. W shreku pomarańczowy sok zastąpiony jest zielonym a wierzch dodatkowo wzbogacony jest o delicje. Ciasto wychodzi delikatne, lekkie i orzeźwiające. Idealne na lato. Polecam baardzo :)


Składniki na biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
97g cukru
60g mąki pszennej
23g mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a następnie kolejno żółtka. Mąki przesiać i wymieszać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać uważając by piana nie opadła. Blaszkę* (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia (!) Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25-30 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na ziemię. Wystudzić.

Składniki na masę zieloną:
1 litr soku zielonego np dr Witt
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
200g miękkiego masła

Z soku odlewamy ok. 1/2 szk. Resztę zagotowujemy. W odlanej części soku rozmieszać dokładnie budynie i cukier. Na gotujący się sok wlać rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając ugotować jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki i bez grudek. Ugotowany zdjąć z ognia dodać masło, dokładnie rozmieszać i przykryć folią. Odstawić do lekkiego przestudzenia, ale jeszcze ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki celem stężenia.


Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
500g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka agrestowa

ponadto:
1-2 galaretki agrestowe na wierzch do polania 
2 opakowania delicji 

Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek homo, a na koniec wystudzoną galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę zieloną i wyrównujemy. Delicje układamy czekoladową stroną do góry (! nie tak jak na zdjęciu :)) Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wylewamy 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 800ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.
*UWAGA: potrzebna będzie wysoka blaszka. W standardowej wierzch śmietanowej masy sięga dokładnie górnej krawędzi blachy. Jeśli mamy blaszkę o standardowej wysokości warto podnieść brzegi np grubą folią aluminiową. Wcisnąć ją dookoła i docisnąć masą śmietanową dokładnie. Galaretkę wlewać gdy już zacznie tężeć. Smacznego :)

 
 
 
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda bosko :) Biszkopt i góra, która mi przywodzi na myśl ślizgane :) Faktycznie- shrek!
    Bardzo dokładnie podałaś ilość składników na biszkopt. 97g cukru... Stanie się coś, jeśli użyję 100? ;p
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oczywiscie ze mozna :) Podzielilam procentowo ilosc skladnikow na biszkopt rzucany :) i stad takie dokladne proporcje :) Z czystym sumieniem mozna zaokraglic :)

      Usuń
  2. wręcz idealny ten Twój Szrek :)
    co do cukru, myślę że można dać 3g więcej, tak samo z mąką ziemniaczaną - 2 gramy więcej lub 3 mniej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!!!!!!!!!muszę koniecznie wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę, atrakcyjne ciasto.
    znam shreka, ale w troszkę innej wersji, z jabłkową masą z galaretką agrestową.
    W każdym razie, gdyby go przyrządzić w tortownicy zastąpiłby najwykwintniejszy tort z sukcesem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie shreka, naprawdę rześkie i kwaskowate, idealne na te porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki śliczny i równiutki ten Twój Shrek! Pyszne, lekkie i słodziutkie ciasto, na lato idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda.:) Nigdy go jeszcze nie robiłam, a kusisz bardzo :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam go w ten weekend, wyszedł pięknie:) Super przepis a ciasto pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. skopiowali twój przepis http://kobieceinspiracje.pl/10355,ciasto-zielony-shrek.html#_=_

    OdpowiedzUsuń