Dzisiaj chcę Was zaprosić na cudownie pysze pstrągi zawojskie pochodzące z ekologicznie czystego regionu - Zawoja Mosorne. Hodowane są w wodach górskiego potoku Mosorczyk.
Cudowny smak mięsa, pyszny i delikatny... tak różny od tych sklepowych. Jesteś tym co jesz.... Rybom podawana jest naturalna karma na bazie mięsa pochodzenia
morskiego, głównie ryb, ale także kryli (skorupiak) i innych owoców
morza, które są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Pozostała część to
tłuszcze (oleje roślinne) i białko roślinne (pszenica, jęczmień,
groszek, fasola). Taki sposób hodowli pozwala uzyskać ryby,
których mięso pod każdą postacią to prawdziwy rarytas.
Te przepyszne ryby dzisiaj postanowiłam upiec w delikatnych przyprawach z dodatkiem chrzanu. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
2-3 łyżki masła
2-3 łyżeczki chrzanu
2-3 gałązki koperku
odrobina sosu sojowego
sól, pieprz
sok z 1 cytryny
rozmaryn
Składniki na pastę chrzanową:
3-4 łyżeczki chrzanu
3-4 łyżeczki śmietany kremówki 36%
Składniki pasty chrzanowej wymieszać. Można dowolnie regulować ostrość ilością kremówki.
Pstrągi umyć. Z jednego boku ponacinać je ukośnie. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie do środka ryby nałożyć po 1/2 łyżeczki chrzanu i rozsmarować. Rybę oprószyć solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz.
W ukośne nacięcia wsmarować odrobinę chrzanu. Do środka ryby dać koperek oraz odrobinę masła. Płatki masła ułożyć również na rybach. Ułożyć je w naoliwionej blaszce a na koniec delikatnie i minimalnie polać sosem sojowym i oprószyć rozmarynem.
Ryby wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 minut w temp. 250 stopni. Po tym czasie przełączyć na opiekanie, przełożyć na najwyższą półkę i zapiec 3-4 minuty. Podawać z pastą chrzanową oraz ulubionymi dodatkami :) Smacznego :)
Pstrąg zawojski patroszony świeży (klik)
Odmiana Palia Alpejska jest hodowany w wodach
górskiego potoku Mosorczyk w czystym ekologicznie rejonie Zawoja Mosorne
u stóp Babiej Góry. Palia Alpejska to specjalnie wyselekcjonowana
odmiana o delikatnym, smacznym mięsie. Rybom podawana jest naturalna
karma na bazie mięsa pochodzenia morskiego, głównie ryb, ale także kryla
(skorupiak) i innych owoców morza, są one doskonałym źródłem białka
zwierzęcego. Pozostała część to tłuszcze (oleje roślinne) i białko
roślinne (pszenica, jęczmień, groszek, fasola). Taki sposób
hodowli pozwala uzyskać ryby, których mięso pod każdą postacią to
prawdziwy rarytas.
Pstrąg upieczony z delikatnymi przyprawami był obłędny! Smak mięsa samego w sobie jest tak doskonały, że używanie wielu przekombinowanych przypraw jest zupełnie zbędne. Jest po prostu pyszny sam w sobie. Bardzo Wam polecam :)
Filet wędzony z pstrąga zawojskiego (klik)
Ryba ma bardzo smaczne, delikatne,
różowe mięso o wysokiej zawartości tłuszczu, bogate w białko jest
wędzona na zimno w dymie olchowym. Wielkość filetu - około 400g sprawia,
że mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Produkt nie zawiera
konserwantów. Każda ryba jest wędzona specjalnie pod indywidualne zamówienie.
Ta ryba mnie nie tylko oczarowała ale i zaczarowała. Jest absolutnie genialna! Cudowne delikatne, mięciuteńkie i rozpływające się w ustach mięsko. Genialna!!!!!! Bardzo, bardzo wam polecam !!!!!
Pstrąg zawojski gotowany w kwasie mlekowym (klik)
To unikalny produkt
delikatesowy. Kwas mlekowy służy do bezpośredniego użycia jako naturalny
środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe. W
odróżnieniu od octu, kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez
organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki,
pęcherza i woreczka żółciowego. Kwas mlekowy został zaakceptowany przez
IFOAM - International Federation of organic agriculture movements -
międzynarodową organizację nadzorującą produkcję żywności w oparciu o
kryteria rolnictwa ekologicznego ze standardami międzynarodowymi.
Wskazany przy schorzeniach trzustki, woreczka żółciowego, nerek i
wątroby. Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój
szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa
na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj.:
wapń, magnez, potas i żelazo.
Ten pstrąg szczególnie przypadł do gustu i smaku mojemu mężowi :) Bardzo delikatny, idealnie doprawiony. Wielbicielom ryb w lekko kwaskowych zalewach polecam bardzo !!!
Pasta z pstrąga zawojskiego wędzonego (klik)
Doskonały
dodatek do chleba.W jej składzie znajduję się dodatkowo jajko i chrzan.
Cudownie delikatna, kremowa i pyszna. Nie mogłam sobie powiedzieć: "dość" ;) Baaaardzo Wam polecam :)
Wszystkie te produkty oraz wiele innych znajdziecie w sklepie
Bardzo Wam polecam !