Strony

26 października 2014

Drobiowe smarowidełko na kanapki



Oj mieliśmy dzisiaj straszną ochotę na pasztet. Kocham pasztety, ale ich czas przygotowania jest raczej długi :) Jeśli macie czas zachęcam Was do sięgnięcia po przepis na pasztet mojej mamy (klik).
Dzisiaj jednak będzie coś ekspresowego :) Trudno to nazwać pasztetem, ale to takie drobiowe smarowidełko bardzo dobrze udające pasztet :) Tak na szybko pokombinowałam. Bardzo smakowało zarówno nam jak i dzieciom :) Dzielę się więc z Wami bo warto :) 


Składniki:
700g piersi z kurczaka
340g wątróbki drobiowej*
1/2 szkl mleka
240g słoniny
majeranek
sól himalajska
pieprz
papryka wędzona
3-4 łyżki smalcu gęsiego

*jeśli nie lubicie zdecydowanego smaku wątróbki możecie zmniejszyć jej ilość :)

Wątróbkę namoczyć w mleku przez minimum 30 minut. Po tym czasie odcedzić i usmażyć na odrobinie rozgrzanego smalcu. Kurczaka umyć i pokroić w kawałki. Na odrobinie smalcu usmażyć.
Słoninę pokroić w kosteczkę i bardzo dokładnie wytopić. Kurczaka, wątróbkę i wytopioną słoninę (smalczyk+skwarki) bardzo dokładnie zmiksować na gładko. Dodać sporą szczyptę majeranku i doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką słodką. Przełożyć do słoiczka lub miseczki a na wierzchu (już po wystudzeniu) rozsmarować 2-3 łyżki smalcu gęsiego. Smacznego :)




 




3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda z opisu. Chętnie bym zrobiła bo ślinka mi leci :) lecz nie wiem gdzie zdobyć gęsi smalec. Może można go zastąpić czym innym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można :) Z powodzeniem może być wytopiony samodzielnie np ze słoniny ;)

      Usuń
  2. taka domowa wersja pasztetowej/pasztetu?? fajny przepis, lubię takie proste (jak większość ludzi pewnie :))

    OdpowiedzUsuń