Strony

25 października 2014

Ciasteczka wieloziarniste z płatkami owsianymi na białkach


Kolejna wariacja na temat włoskich ciasteczek (klik). Były już słonecznikowo-orzechowe (klik). A dzisiaj chciałam zobaczyć jak będą smakowały z dodatkiem płatków owsianych. Wyszło świetnie :) Ciasteczka zniknęły w ekspresowym tempie i wszystkim smakowały :) Robi się je bardzo prosto - tym razem jednak postanowiłam z ciekawości ubić pianę z białek i też się udały :) Bardzo wam polecam :)



Składniki:
6 białek
szczypta soli
500-550g cukru
2 łyżki miodu
250g wiórek kokosowych
200g płatków owsianych górskich
100g słonecznika
150g orzeszków ziemnych lub pół na pół z włoskimi
cukier puder do obtoczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca dodać płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik i wiórki. Dokładnie wymieszać. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 15 minut :) Po upieczeniu chwilkę odczekać a następnie przełożyć na kratkę i studzić. Smacznego :)




 

4 komentarze:

  1. ale świetne! bardzo oryginalny pomysł, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są te ciasteczka. Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie piję kawę z tymi cudownymi ciasteczkami, REWELACJA!!!
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam-H

    OdpowiedzUsuń