Strony

21 czerwca 2011

Spaghetti alla Bolognese




To spaghetti moje dzieci mogłyby jeść codziennie :D  Stoi na równi z zupą pomidorową, lub nawet nieco ponad nią :) Chyba najbardziej klasyczne i najpopularniejsze ze wszystkich past :)

Składniki:
  • 500g mielonej chudej cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego (czasem zdarza mi sie to pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (czasem daję drobno pokrojone pomidory)
  • oliwa
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1litr rosołu
  • świeży tymianek, natka pietruszki, bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti


Marchewkę umyć i drobno posiekać (ja trę na tarce). Czosnek przecisnąc przez praskę. Cebulę i selera drobniutko pokroić. Wszystko to wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć ok. 10 minut.

W osobnym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cielęcinę i stale mieszając smażyć 10 minut.

Dodać przecier i po dalszych 2 minutach oprószyć mąką i starannie szybko wymieszać by nie potworzyły się grudki. Wlać wino, rozprowadzić. Zwiększyć ogień i dodać gorący rosół i podduszone warzywa. Sos odparować do połowy objętości. Dodać posiekany tymianek, pietruszkę i bazylię. Doprawić.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzić

Podawać  posypane tartym parmezanem.

Smacznego :)  






Posted by Picasa

4 komentarze:

  1. Muszę Cię zmartwić. To nie jest klasyka. Powiem więcej - to danie nie istnieje. http://www.libertas.pl/mamma_mia_kuchni_wloskiej_tagliatelle_alla_bolognese.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. :D Niesamowte :D Szczerze powiem - nie wiedziałam :D Jak powiem synkowi to się zmartwi, chociaż... nie wim czy mu to będzie przeszkadzało ;) Bardzo dziękuję za info ;)
    Pozdrawiam ! :)

    (nie wiem czemu nie mogę się zalogować :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma za co. :) Warto walczyć z mitami kuchennymi. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Spaghetti jednym slowem genialne!
    Zrobilam je pierwszy raz z pewna doza sceptyzmu, gdyz zastanawialo mnie biale wino. Teraz musze stwierdzic, ze jest to najlepszy sos miesny jaki jadlam.
    Bardzo dziekuje za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń