Składniki:
- 500g mielonej chudej cielęciny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 gałązka selera naciowego (czasem zdarza mi sie to pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (czasem daję drobno pokrojone pomidory)
- oliwa
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1litr rosołu
- świeży tymianek, natka pietruszki, bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
Marchewkę umyć i drobno posiekać (ja trę na tarce). Czosnek przecisnąc przez praskę. Cebulę i selera drobniutko pokroić. Wszystko to wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć ok. 10 minut.
W osobnym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cielęcinę i stale mieszając smażyć 10 minut.
Dodać przecier i po dalszych 2 minutach oprószyć mąką i starannie szybko wymieszać by nie potworzyły się grudki. Wlać wino, rozprowadzić. Zwiększyć ogień i dodać gorący rosół i podduszone warzywa. Sos odparować do połowy objętości. Dodać posiekany tymianek, pietruszkę i bazylię. Doprawić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzić
Podawać posypane tartym parmezanem.
Smacznego :)
Muszę Cię zmartwić. To nie jest klasyka. Powiem więcej - to danie nie istnieje. http://www.libertas.pl/mamma_mia_kuchni_wloskiej_tagliatelle_alla_bolognese.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:D Niesamowte :D Szczerze powiem - nie wiedziałam :D Jak powiem synkowi to się zmartwi, chociaż... nie wim czy mu to będzie przeszkadzało ;) Bardzo dziękuję za info ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ! :)
(nie wiem czemu nie mogę się zalogować :(
Nie ma za co. :) Warto walczyć z mitami kuchennymi. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSpaghetti jednym slowem genialne!
OdpowiedzUsuńZrobilam je pierwszy raz z pewna doza sceptyzmu, gdyz zastanawialo mnie biale wino. Teraz musze stwierdzic, ze jest to najlepszy sos miesny jaki jadlam.
Bardzo dziekuje za przepis! :)