Strony

6 listopada 2014

Jesienne ciasto z cynamonowym musem śliwkowo-jabłkowym i słodką śmietanką



Pyszne niekłopotliwe ciasto, które możecie robić w dowolnych wariacjach smakowych.  Podobne pojawiło się na blogu już jakiś czas temu.... Wówczas środek był dyniowy (klik). Dzisiaj zapraszam na śliwkowo- jabłkową wersję z nutką cynamonu. Bardzo Wam polecam :)



Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/3 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

Składniki na warstwę owocową:
1000g musu śliwkowo-jabłkowego*
cukier puder do smaku*
4 łyżki soku z mandarynki (ok. 1 szt)
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 łyżeczki cynamonu
*ja korzystałam z gotowego musu jabłkowo-śliwkowego, który był już słodzony. Jeśli korzystacie z owoców pomieszajcie je w  proporcjach 500g jabłek i 500g śliwek. Obierzecie, pokrójcie drobno i podduście chwilę w rondelku razem z cynamonem. Następnie zmiksujcie całość. Lekko odparujcie.


Mus wymieszać z sokiem z mandarynki i cytryny. Dodać rozpuszczoną galaretkę. Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i dodać do musu. W razie konieczności dosłodzić cukrem pudrem. Całość wymieszać i odstawić do lodówki by zaczęło tężeć.
Na wystudzonym biszkopcie zapiać obręcz (jeśli chcemy można leciuteńko go naponczować słodką wodą, ale nie jest to konieczne). Wyłożyć tężejący mus jabłkowo-śliwkowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki.

Składniki na warstwę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
ponadto:
100g płatków migdałów 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody i na chwilę odstawić by napęczniała, następnie garnuszek z żelatyną umieścić w większym do którego nalać gorącą wodę. Mieszać do momentu, aż żelatyna stanie się płynna. Dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, a następnie wlać to do ubitej kremówki. Zmiksować i wyłożyć na stężałą warstwę musu śliwkowo-jabłkowego. 
Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi wierzch ciasta. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego :)


 

1 komentarz: