Strony

8 listopada 2013

Bagietki dyniowe z ziołami i ziarnami




Kolejny drożdżowy wypiek z dodatkiem dyni. Tym razem bagietki. Cudownie mięciuteńki środek, lekko chrupiąca skórka, pachnące ziołami, z dodatkiem ulubionych ziaren. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
300g puree z dyni (klik) (może być wcześniej doprawiona czosnkiem, solą i ziołami - klik
600g mąki pszennej typ 650
50g jasnego sezamu
30g czarnego sezamu
50g ziaren słonecznika
60g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli (jeśli dynia wcześniej była doprawiana to 1,5 łyżeczki)
ok 200ml letniej wody
3 łyżki oleju
3 łyżki prażonej cebuli

 
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna i cebulkę. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąc i przełożyć na stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z wodą.Wstawić bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)

wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąc i przełożyć na stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z wodą. Wstawić bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)

 
 
 


5 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, bardzo fajny kolor mają:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym sobie teraz zjadła taką kanapeczkę! Narobiłaś mi apetytu... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowne te bagietki! Ojej, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń