Strony

9 listopada 2013

Tarta z kremem budyniowym i jabłkowymi różami



Pyszna i bardzo efektowna. Pomysł na dekoracje widziałam kilkakrotnie na zagranicznych blogach. Pierwszy raz chyba tutaj (klik). Dzisiaj i ja postanowiłam zrobić podobną. Ciasto wg. przepisu Gordona Ramsaya. Warto zmniejszyć ilość cukru z przepisowych 90g - dla mnie ciut za słodko, ale reszta domowników była zachwycona więc wybór pozostawiam Wam :) Ciekawa jestem bardzo czy Wam posmakuje, bo ja polecam :)



Składniki na ciasto:
125g zimnego masła
250g mąki pszennej
1 jajko
90g cukru pudru (można dać mniej)
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżka zimnej wody


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i zmiksować. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną i wysypana kaszą manną formę do tarty (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni.


Składniki na krem:
200ml śmietany kremówki 30%
250ml mleka tłustego 3,2%
2 żółtka
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 budyń waniliowy (bez cukru)


Śmietankę i połowę mleka oraz cukier podgrzać w rondelku. Resztę mleka roztrzepać dokładnie z żółtkami i sokiem z cytryny. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Całość wlać na wrzące mleko i śmietankę i ugotować budyń. Lekko przestudzić. 
Jeszcze ciepłe wyłożyć na podpieczony spód. 
Jabłka umyć (nie obierać ich), wyciąć ostrożnie środek i pokroić w cieniutkie plastry (powinny to być krążki z wycięta dziurką w środku). Każdy krążek przekroić na 2-3 części a następnie te kawałeczki układać skórką do góry w taki sposób by tworzyły kwiat róży. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w temp. 180-200 stopni.

*jabłka (pokrojone plastry z dziurką, przekrojone na pół) mogą być też wcześniej podgotowane w osłodzonej wodzie.  Dzięki temu będą bardziej elastyczne i ładniej będą się układały na tarcie. Smacznego :)






 

9 komentarzy:

  1. Tarta jak marzenie. Pięknie wygląda. Jestem pod wrażeniem. Kusi, kusi....i chyba spróbują ją upiec.
    P.s. Miło tu u Ciebie, jeśli pozwolisz to będę tutaj zaglądać :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna tarta! Musi być znakomita, bo prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń