Plątał mi się po lodówce rabarbar. Było go tak nijak ... Za mało żeby zrobić ciasto, a za dużo żeby go zlekceważyć ;) Postanowiłam więc zrobić racuchy z rabarbarem :) Są pyszne, mięciuteńkie, delikatne. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i na drugi dzień już wystudzone. Polecam :)
Składniki:
- 400g mąki
- 50g drożdży
- 50g masła
- 500 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 50g cukru + 1 łyżeczka
dodatkowo:
- kilka lasek rabarbaru
- ok.4 łyżeczki cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Mleko wlać do mąki, dodać drożdże, utarte jajka i roztopione przestudzone masło. Wyrobić dobrze aż do momentu ukazania się pęcherzyków. Pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości ok.1,5 - 2cm. Wrzucić go na suchą patelnię. Posypać cukrem i podgrzewać kilka minut do momentu puszczenia soku i rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie dodać rabarbar i wymieszać. Układać łyżką na gorący tłuszcz i piec na złoto z dwóch stron. Upieczone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami
Smacznego :)