Strony

30 maja 2011

Racuszki drożdżowe z rabarbarem



Plątał mi się po lodówce rabarbar. Było go tak nijak ... Za mało żeby zrobić ciasto, a za dużo żeby go zlekceważyć ;) Postanowiłam więc zrobić racuchy z rabarbarem :) Są pyszne, mięciuteńkie, delikatne. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i na drugi dzień już wystudzone. Polecam :)


Składniki:
  • 400g mąki
  • 50g drożdży
  • 50g masła
  • 500 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 50g cukru + 1 łyżeczka
dodatkowo:
  • kilka lasek rabarbaru
  • ok.4 łyżeczki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru.  Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Mleko wlać do mąki, dodać drożdże, utarte jajka i roztopione przestudzone masło. Wyrobić dobrze aż do momentu ukazania się pęcherzyków. Pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości ok.1,5 - 2cm. Wrzucić go na suchą patelnię. Posypać cukrem i podgrzewać kilka minut do momentu puszczenia soku i rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Gdy ciasto wyrośnie dodać rabarbar i wymieszać. Układać łyżką na gorący tłuszcz i piec na złoto z dwóch stron. Upieczone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami

Smacznego :)


 
Posted by Picasa

28 maja 2011

Ciasto migdałowe z owocami leśnymi i bezą


Pyszne ciacho. Migdałowy spód, maliny i jeżyny w środku,  a to wszystko przykryte mięciuteńką pianką bezową i chrupiącymi płatkami migdałów. Przepis wycięty z jakiegoś czasopisma wiele lat temu. Jeśli użyjecie innych owoców np. mieszanych: maliny, truskawki czereśnie, borówki należy dać mniej cukru do spodu. Ważne też, by dżem pod owocami nie był za słodki i nie było go za dużo. W tym cieście łatwo przesadzić z cukrem, a wtedy już nie smakuje tak dobrze :) Ja popełniłam ten błąd i zamiast malin z jeżynami dałam mieszankę mrożonych z Hortexu nie zmniejszając przy tym cukru...  Dżem też był ciut za słodki.... Następnym razem zapamiętam, bo przepis wart powtórzenia.

Polecam :)

Składniki:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 150g cukru (wg mnie wystarczy 140g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125g mąki
  • 180g zmielonych migdałów

  • 250g malin
  • 250 g jeżyn
  • 5 łyżek dżemu malinowego niskosłodzonego 

  • 5 białek (ja dałam 1 szklankę białek)
  • szczypta soli
  • 1 szkl cukru pudru (ja dałam 3/4 szkl.)
  • płatki migdałów do posypania


 Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo żółtka, a następnie mąkę i migdały. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x40 natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać i wstawić do pieca. 180 stopni - 30 minut. Wystudzić.

Dżem lekko podgrzać (ważne, by nie był mocno słodki). Rozsmarować go cieńko na wystudzony spód. Wyłożyć na wierzch jeżyny i maliny.
Białka ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i wyłożyć całość na owoce. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 



  

27 maja 2011

Chłodnik litewski

 

Gdy za oknem świeci słonko i jest gorąco raczej nie mamy ochoty na tradycyjny rosół :D W takie dni idealnie sprawdza się chłodnik. Dziś proponuję chłodnik litewski na bazie botwinki. Pyszny w smaku, dietetyczny i zdrowy. Przepis jest zlepkiem wielu znalezionych w internecie a pomysł zaszczepiła mi znajoma - dzięki Azeciu :* Polecam :)

Składniki:
1 pęczek botwinki (3-4 szt)
ok.10 rzodkiewek
1 ogórek zielony
1 czerwona cebulka
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
kostka rosołowa (klik)
1 litr kefiru,  jogurtu naturalnego lub greckiego
4 jajka
sól, pieprz, czosnek


Buraczki odciąć, umyć i ugotować w lekko osolonym wrzątku (można też pokroić część łodyg). Odcedzić zostawiając ok. 2-3 łyżki wrzątku, w którym rozpuścić kostkę rosołową. Buraczki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ogórka i rzodkiewkę. Cebulkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać, zalać kefirem i doprawić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)



  


26 maja 2011

Kurczak pieczony z jabłkami



Robi się sam :) Mięciuteńki, aromatyczny i pyszny z jabłkową nutą :) Upieczony bez dodatku tłuszczu jest lekkim i zdowym posiłkiem. Polecam :)

Składniki:
1 duży kurczak 

3 kwaśne jabłka
cynamon
sól

przeciśnięty czosnek
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik) 
2 małe gałązki rozmarynu



Kurczaka dobrze wyczyścić w środku i umyć. Sól, przeciśnięty czosnek, paprykę i przyprawę warzywną wymieszać i natrzeć nimi bardzo dokładnie kurczaka (również wewnątrz). Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na ćwiartki, które następnie kroimy na pół (w poprzek). Wrzucamy do miseczki i obtaczamy w cynamonie. (ma być na każdym kawałku jabłka, ale nie tworzyć grubej warstwy;) ) Następnie wkładamy je do środka uprzednio przygotowanego kurczaka.
Garnek rzymski moczymy przez 15-20 minut w wodzie. Do namoczonego wkładamy kurczaka na wierzchu układamy gałązki rozmarynu,  przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika (zimnego!!!). Można również piec w naczyniu żaroodpornym.
Następnie ustawiamy temperaturę 210 stopni i pieczemy ok. 100-120 minut. (Czas jest zależny od wielkości kurczaka). Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć opiekanie  Smacznego :)





24 maja 2011

Lody bananowe



Znalazłam je niedawno na blogu "Wypieki z pasją" i od razu mnie zaintrygowały :)
Banalne w wykonaniu, pyszne w smaku i zdrowe - czego chcieć więcej. Polecam :)


Składniki:
  • 3 banany
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • dowolna posypka cukrowa, siekane migdały, orzechy, kokos
  • 6 patyczków do lodów

Banany obrać, odciąć końcówki i przekroić na pół. Nabić na patyczki do lodów i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i dobrze wymieszać. Schłodzone banany maczać w czekoladzie i posypać dowolnymi posypkami. (raczej sprawnie to robić, bo szybko zastyga). Ponownie wstawić do zamrażalnika i zamrozić. Ja nie miałam drewnianych płaskich patyczków do lodów, więc użyłam bardzo sztywnych szerokich rurek do picia ;) Płaskie patyczki jednak zdecydowanie lepiej trzymają się w bananie :)

Smacznego:)

  



Możliwość drukowania przepisów juz dostępna :)




Udało się !!!! Siedziałam nad tym dwa dni, ale mi się udało :)
Teraz jest możlwość prostego drukowania przepisów bezpośrednio z bloga.
Pod każdym postem jest dodana opcja przyjaznego wydruku z konwersją na pdf :) Sami wybieracie czy chcecie wydruk ze zdjęciem czy bez :) Pozdrawiam :D i... idę do kuchni ;)

23 maja 2011

Rurki z kremem lub bitą śmietaną





Pyszne i chrupiące. Najlepiej smakują zjedzone w dniu nabicia. Nie lubią wilgoci i na drugi dzień miękną :) Przepis znalazłam na opakowaniu foremek:) Z podanych składników wyszło ok. 50 szt. 10 cm rurek :)  Polecam

Składniki:
  • 500g mąki
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 250g masła
  • 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier brązowy, zwykły kryształ do obtoczenia lub puder do posypania
  • śmietana kremówka, krem karpatkowy lub inny

Mąkę, masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy  bardzo dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Ponacinać w długie pasy o szerokości ok. 2 cm i nawijać na natłuszczone foremki rurkowe zaczynając od cieńszej strony foremki. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Upieczone nabić ubitą kremówką (ok. 1000 ml + 2-3 łyżki cukru pudru) lub np. kremem karpatkowym i posypać cukrem pudrem. Można też przed pieczeniem obtoczyć wierzch rurki w cukrze. Ja użyłam do tego cukru brązowego. Należy jednak pamiętać że takie są bardziej słodkie od tych posypywanych.

Smacznego :)
  






20 maja 2011

Chrupiące rozetki z ciasta naleśnikowego cd.



Właśnie dotarły do mnie moje nowe rozetki :D Nie mogłam się powstrzymać i musiałam je od razu wypróbować ;) Miały być na wieczór.... ale już zniknęły ;) Rewelacja :)



Błyskawiczne Ratatouille po mojemu :)


Ratatouille (ratatuj) to portawa prowansalska. Jest to nic innego jak warzywa przyrządzane na patelni. Podstawowymi jej składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, pomidor i cebula. To co chcę Wam dzisiaj zaproponować to takie moje "uproszczone" ratatouille :) Uwielbiam ten smak z dodatkiem sera fety. Pycha :)


Składniki:
  • 1 cukinia (taka wielkości ogórka)
  • 2-3 mniejsze pomidory lub 1 duży
  • 2-3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • ser feta lub kozi

Cukinię obrać i pokroić w słupki. Odrobinkę oliwy rozgrzać, wrzucić przetary czosnek lub czosnek granulowany. Następnie wrzucić słupki cukinii. Obsmażyć krótko na lekko złoto (nie może być rozpaćkana - ma być lekko chrupiąca). Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Posolić, dodać zioła prowansalskie i chwilę podsmażać. Przełożyć na talerz, na wierzch zetrzeć ser feta.

Smacznego :)





Posted by Picasa

19 maja 2011

Chrupiące rozetki z ciasta naleśnikowego



Podobno znane w większości domów jeszcze z "babcinych" czasów. Ja jednak poznałam je całkiem niedawno i pokochałam szczerą miłością ;) Delikatne, leciutkie i chrupiące przypominają smakiem faworki ;) Można je piec zarówno na słodko posypując potem cukrem pudrem, podając z dżemem lub bitą śmietaną, lub na ostro z ulubionymi przyprawami (czosnek, kminek, papryka). Są wtedy doskonałym słonym dodatkiem do np. piwa :). Można też je podawać z serkami na słono o różnych smakach lub po prostu  jako świetna dekoracja na talerzu w towarzystwie np. łososia ;)
Piecze się je przy pomocy specjalnych foremek - rozetek o różnych kształtach. Są one dostępne w większości sklepów z drobnym AGD lub po prostu na allegro :) Ja chwilowo dysponuje tylko gwiazdką... zaznaczam....chwilowo ;)  a tak przy okazji.... Rafciu dzięki :D

Polecam :)


Składniki na słodko:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Składniki na ostro:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy: czosnek , papryka, kminek)
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymac tak długo aż skwierczy, następne zaurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka). Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami :)

Smacznego :)

   



Posted by Picasa

17 maja 2011

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem



Przepyszne pierogi z doskonałym farszem. Od samego rana miałam ochotę na kaszę gryczaną, ale tak do końca nie wiedziałam w jakiej formie :) W podjęciu decyzji pomógł synek, który chciał pierogi :) Postanowiłam "ożenić" te dwa pomysły i tak powstały moje pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść lub po prostu wrzucić na chwilkę do malaksera :)

Składniki na farsz:
  • 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • kilka plastrów boczku
  • 1-2 cebulki
  • 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
  • sól,pieprz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Cebulkę drobno pokroic i zezłocić na maśle. Boczek pokroic w kosteczkę i podsmażyć.  Wszystko wymieszać, dodać skwarki (przepis jest tutaj) i doprawić.
Szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładac farsz i sklejać pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 3 min od wypłynięcia. Podawac z duszoną cebulką, skwarkami lub wysmażonym boczkiem :) Pyyyyyyycha :)
Smacznego :)

  

Kurczakowe nuggetsy w otrębach



Coś dla będących na diecie Dukana :)
Można je jeść na kilka sposobów: Jako dodatek do sałatki, z sosem czosnkowym robionym na bazie jogurtu 0%, z warzywami gotowanymi na parze :) Jak kto woli.
Przepis znaleziony na dieta-dukan.pl . Polecam :)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • serek homo 0% lub wiejski z odrobiną maślanki
  • sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, vegeta
  • 3-4 łyżki otręb pszennych lub owsianych

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Serek przełożyć do miseczki, doprawić (w przypadku serka wiejskiego - zmiksować i jeśli jest zbyt gęsty dodać troszkę maślanki niskotłuszczowej)
Pokrojonego kurczaka wrzucić do miseczki i niech sobie tam poleży ze dwie godzinki. Następnie każdy z kawałeczków obtoczyć w otrębach, przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne (wyłożyc papierem - ja tego nie zrobiłam i się troszkę przykleiły) i piec w temp. 200 stopni ok 20 minut. (na złoto)

Smacznego :)






16 maja 2011

Chleb Dukana





Przepis Klary znaleziony na forum gazeta.pl :)
Moim zdaniem najlepszy ze wszystkich chlebów Dukana które miałam okazję piec. Jego smak najbardziej przypomina smak prawdziwego chleba :) Aromatyczny i pachnący :) Piekłam też raz zastępując otręby owsiane - żytnimi i też był pyszny :) Podane składniki wystarczają na trzy chleby pieczone w blaszkach 30x12. Ja miałam blaszki 35x10 więc zrobiłam w dwóch.

Składniki:

4 szkl otrębów owsianych
2 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. mąki kukurydzianej
2 serki wiejskie 0%  (każdy po 250g)
8 jajek
1/2 litra maślanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
40g proszku do pieczenia
1 łyżka suszonego koperku
1 łyżka tymianku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka granulowanego lub 3-4 ząbki wyciśniętego)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią (kamis, - ja nie dałam)

Wszystkie suche składniki bardzo dobrze wymieszać. Ser zmiksować z żółtkami i maślanką. Wymieszać z suchymi produktami. Na koniec dodac ubitą pianę z białek. Blaszki wyłożone papierem wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni i piec ok. 80-90 minut.

Smacznego :)






Posted by Picasa

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką





Pyszne słodko-kwaskowe z chrupiącą kruszonką :) Przepis znaleziony na blogu "Moje wypieki". To jedno z takich ciast,  które tak pięknie pachną, że mimo nieprzyzwoicie późnej pory zawsze nas skusi

Polecam :)

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
185g masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany

ponadto:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
ok.1/2 szkl dżemu (np. borówkowy, porzeczkowy lub truskawkowy)
1 łyżka bułki tartej

kruszonka:
185g mąki pszennej
100g cukru
125g mięciuteńkiego masła
1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie posiekać np w malakserze. Zwinąc w wałek i wsadzić do lodówki na min. 30 minut

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wymieszać.

Blachę natłuścić i wysypać kaszą manną. Nagrzać piekarnik. Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na blaszkę i podpiec na złoto. Wyjąć i lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucić na suchą rozgrzaną patelnie i podsypać cukrem. Ogrzewać 2-3 min. do momentu puszczenia soku. Odcedzić rabarbar na sitku (odcedzony sok doskonale smakuje potem rozcieńczony wodą)

Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć na to rabarbar, posypać delikatnie bułką tartą . Na wierzch kruszonka. Piec ok. 30-40 minut w temp. ok. 180 stopni.

*można też do środka dać 500g rabarbaru i 500g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę. Do kruszonki można dodać troszkę wiórek kokosowych i cynamonu

Smacznego :)