Strony

16 maja 2011

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką





Pyszne słodko-kwaskowe z chrupiącą kruszonką :) Przepis znaleziony na blogu "Moje wypieki". To jedno z takich ciast,  które tak pięknie pachną, że mimo nieprzyzwoicie późnej pory zawsze nas skusi

Polecam :)

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
185g masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany

ponadto:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
ok.1/2 szkl dżemu (np. borówkowy, porzeczkowy lub truskawkowy)
1 łyżka bułki tartej

kruszonka:
185g mąki pszennej
100g cukru
125g mięciuteńkiego masła
1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie posiekać np w malakserze. Zwinąc w wałek i wsadzić do lodówki na min. 30 minut

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wymieszać.

Blachę natłuścić i wysypać kaszą manną. Nagrzać piekarnik. Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na blaszkę i podpiec na złoto. Wyjąć i lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucić na suchą rozgrzaną patelnie i podsypać cukrem. Ogrzewać 2-3 min. do momentu puszczenia soku. Odcedzić rabarbar na sitku (odcedzony sok doskonale smakuje potem rozcieńczony wodą)

Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć na to rabarbar, posypać delikatnie bułką tartą . Na wierzch kruszonka. Piec ok. 30-40 minut w temp. ok. 180 stopni.

*można też do środka dać 500g rabarbaru i 500g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę. Do kruszonki można dodać troszkę wiórek kokosowych i cynamonu

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. Szukając tego ,,jedynego,, ciasta z rabarbarem wybrałam te ;) zabieram się za pieczenie... a gdy będzie już po podzielę się z Wami wrażeniami smakowymi ;) pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. no i stało się! upiekłam ciacho i muszę przyznać przepis ten ląduje do mojej książki kucharskiej a to dlatego że trafia idealnie w gust mojego męża.Jest cudownie kwaskowate ale przebija się też smak słodyczy kruszonki i dżemu w moim przypadku wiśniowy! cudowne do kawki na podwieczorek ;) dziękuję za przepis
    POZDRAWIAM AGNIESZKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! Niech się schowają te wszystkie torty, bajaderki, karpatki i inne takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, ciasta z rabarbarem są takie dobre:)

    OdpowiedzUsuń