Strony
▼
20 kwietnia 2020
Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamico
Sezon na truskawki już niebawem. Dzisiejszy wpis to propozycja na błyskawiczny obiad. Połączenie truskawek, fety i sosu balsamico choć dla mnie nieco odważne okazało się strzałem w dziesiątkę.
Bardzo Wam polecam.
Składniki:
ok 300g polędwiczek z kurczaka
sól, pieprz
1 opakowanie mix sałat
100g sera feta w kostkę
250g truskawek pokrojonych
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek sosu balsamico
Polędwiczki pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem. dodać oliwę i 4 łyżki sosu balsamico. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować) i podsmażyć na patelni grillowej a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym polać pozostała marynata i piec ok 10 minut.
Na patelnię po po podsmażaniu polędwiczek wlać sok z cytryny, miód i pozostałe 2 łyżki sosu balsamico. Chwilę podgrzać dobrze wymieszać i zlać do sosjerki.
Na talerzach ułożyć sałatę. Na niej wyłożyć pokrojone truskawki i fetę pokrojoną w kostkę . Na wierzch wykładamy polędwiczki a całość polewamy dresingiem.
Smacznego :)
Inspiracja: Kwestia smaku
17 kwietnia 2020
Ciasto kajmakowo - kokosowe z orzechami
Przepis na to przepyszne ciacho dostałam od kuzynki mojego męża :) Mój ukochany kokos, orzechy i kajmak - dla mnie to połączeni idealne. To także jedno z ulubionych ciast mojej córci.
Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
5 jaj
szczypta soli
5 łyżek maki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę (23x33cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp 180 stopni. Wystudzić. Jeśli tego wymaga ściąć wierzch wyrównując biszkopt.
Składniki na masę kokosową:
500ml mleka 3,2%
500ml mleka 3,2%
200g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru
220g masła
ponadto:
siekane orzechy włoskie i wiórki kokosowe do posypania
Mleko zagotować cukrem. Do wrzątku dodać kokos i gotować ok 15 minut. Lekko wystudzić . Dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Składniki na krem kajmakowy:
530 g masy kajmakowej
300g serka mascarpone lub kremówki 36%
530 g masy kajmakowej
300g serka mascarpone lub kremówki 36%
Serek mascarpone krótko zmiksować na puszysta masę. Dodać kajmak i zmiksować raz jeszcze. Wyłożyć na ciasto.
Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki
Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki
Smacznego :)
16 kwietnia 2020
Grzyby marynowane
Ja wiem, że nie jest to dobry moment na publikację tego akurat przepisu, ale nadrabiam zaległości ;)
Klasyk i moje ukochane smaki. Przyda się w sam raz jesienią kiedy to już będzie można chodzić po lasach ;)Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 słoików 700ml i 6 słoików po 500ml )
Składniki na zalewę:
2 litry wody
2 szkl. octu 10%
2 łyżki ziarenek gorczycy
2 łyżki ziarnistego pieprzu
8 liści laurowych
16 kulek ziela angielskiego
4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
Ponadto:
4 kg grzybów leśnych
2 duże cebule pokrojone w piórka
Przygotować słoiki i zakrętki (dokładnie umyte i wyparzone).
Grzyby umyć, większe pokroić. Obgotować je z cebulą we wrzącej wodzie ok 5 min. Odcedzić i powkładać do wcześniej przygotowanych słoików do wysokości ok. 3/4 razem z cebulą.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać grzyby w słoikach. Dokładnie dokręcić i poustawiać "do góry dnem" do czasu ich całkowitego wystygnięcia.
Grzybki nadają się do jedzenia już po ok miesiącu, ale najlepsze są po kilu miesiącach.Smacznego :)
Źródło: Kwestia smaku
15 kwietnia 2020
Brownie z kremem z masła orzechowego
Absolutnie fenomenalne! To zdecydowanie jeden z największych hitów ostatnich dni. Potężna dawka czekolady w zestawieniu z masłem orzechowym tworzą duet idealny. W tym cieście zakochała się nawet moja mama, która nie jest i nigdy nie była fanem brownie... Przepis odkryty na stronie Kwestia smaku. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam ;)
Składniki na spód brownie:
300g czekolady gorzkiej w kawałkach
200g masła
3 jajka
150g cukru
135g mąki tortowej
Piekarnik nagrzać do temp 160 stopni. Blaszkę 20x30cm natłuścić i wyłozyć papierem do pieczenia.
Jaja zmiksować w misce lub dokładnie rozkłócić widelcem.
200g czekolady, masło i cukier dokładnie rozpuścić nie podgrzewając jednak zbyt mocno. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, mąkę oraz pozostałe 100g czekolady w kawałkach. Dokładnie wymieszać łyżką, przelać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić.
Składniki na krem
500g serka mascarpone
70g cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
350g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
Serek zmiksować z cukrami ok 3 min na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i zmiksować jeszcze chwilę. Krem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać.
Składniki na polewę:
200g czekolady deserowej
2,5 łyżki oleju
Czekoladę z olejem rozpuścić w rondelku na gładka masę. Dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Smacznego :)
14 kwietnia 2020
Tort orzechowo - kokosowy z musem kawowym
Dzisiejszy wpis przeleżał się w czeluściach mojego komputera blisko rok zanim ujrzał światło dzienne ;) Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na tort jaki upiekłam na 17 urodziny mojego syna, za chwilę bowiem pojawi się kolejny tym razem z okazji jego pełnoletności ;)
Jeśli jesteście amatorami kawy i orzechowo-kokosowych smaków nie będzie potrzeby Wam go reklamować. Kokosowy blat wypatrzyłam na blogu Kuchnia Danusi. Resztę dokombinowałam :) Pysznie wyszło więc jak zwykle się dzielę i bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt orzechowy:
7 dużych jajek
7 łyżek cukru
szczypta soli
2/3 szkl bułki tartej
2 kopiate łyżki mąki tortowej
140g zmielonych orzechów
na końcu noża proszek do pieczenia
ponadto:
orzechy i kawa do dekoracji
słodka herbata z dodatkiem alkoholu po ponczowania
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec powoli wsypywać cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Bułkę wymieszać z mąką, orzechami i proszkiem. Dodać do nich ubite białka i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 175 stopni ok 50 minut. (lub do suchego patyczka)
Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. (dwa wykorzystamy, natomiast trzeci dokładnie zmiksować i odłożyć)
Składniki na blat kokosowy:
3 duże białka
110g cukru
150g wiórków kokosowych
Szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany delikatnie wmieszać kokos.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę kokosową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-17 minut w temp180 stopni.
Wyjąć i wystudzić.
Składniki na mus kawowy
500ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Serek lekko zmiksować. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i krótko zmiksować raz jeszcze.
Jeśli wolicie słodszy krem możecie dodać więcej cukru. Odłożyć 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu i boków a resztę podzielić na dwie części.
Na paterze ułożyć pierwszy orzechowy blat i dobrze go naponczować. Wyłożyć połowę kremu i dokładnie rozsmarować. Wyłożyć blat kokosowy i drugą część kremu. Na górę wyłozyć drugi naponczowany biszkopt. Całość wyrównać i dokładnie posmarować odłożoną wcześniej masą.
Tort dokładnie obsypać (dociskając) zmiksowanym trzecim blatem. Udekorować dowolne (u mnie połówki orzechów, płatkami migdałów i dobrze schłodzić.
Smacznego :)