Dzisiejszy wpis przeleżał się w czeluściach mojego komputera blisko rok zanim ujrzał światło dzienne ;) Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na tort jaki upiekłam na 17 urodziny mojego syna, za chwilę bowiem pojawi się kolejny tym razem z okazji jego pełnoletności ;)
Jeśli jesteście amatorami kawy i orzechowo-kokosowych smaków nie będzie potrzeby Wam go reklamować. Kokosowy blat wypatrzyłam na blogu Kuchnia Danusi. Resztę dokombinowałam :) Pysznie wyszło więc jak zwykle się dzielę i bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt orzechowy:
7 dużych jajek
7 łyżek cukru
szczypta soli
2/3 szkl bułki tartej
2 kopiate łyżki mąki tortowej
140g zmielonych orzechów
na końcu noża proszek do pieczenia
ponadto:
orzechy i kawa do dekoracji
słodka herbata z dodatkiem alkoholu po ponczowania
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec powoli wsypywać cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Bułkę wymieszać z mąką, orzechami i proszkiem. Dodać do nich ubite białka i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 175 stopni ok 50 minut. (lub do suchego patyczka)
Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. (dwa wykorzystamy, natomiast trzeci dokładnie zmiksować i odłożyć)
Składniki na blat kokosowy:
3 duże białka
110g cukru
150g wiórków kokosowych
Szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany delikatnie wmieszać kokos.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę kokosową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-17 minut w temp180 stopni.
Wyjąć i wystudzić.
Składniki na mus kawowy
500ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Serek lekko zmiksować. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i krótko zmiksować raz jeszcze.
Jeśli wolicie słodszy krem możecie dodać więcej cukru. Odłożyć 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu i boków a resztę podzielić na dwie części.
Na paterze ułożyć pierwszy orzechowy blat i dobrze go naponczować. Wyłożyć połowę kremu i dokładnie rozsmarować. Wyłożyć blat kokosowy i drugą część kremu. Na górę wyłozyć drugi naponczowany biszkopt. Całość wyrównać i dokładnie posmarować odłożoną wcześniej masą.
Tort dokładnie obsypać (dociskając) zmiksowanym trzecim blatem. Udekorować dowolne (u mnie połówki orzechów, płatkami migdałów i dobrze schłodzić.
Smacznego :)
Wygląda obłędnie i już czuję jak musi smakować.
OdpowiedzUsuń