Przepis na to przepyszne ciacho dostałam od kuzynki mojego męża :) Mój ukochany kokos, orzechy i kajmak - dla mnie to połączeni idealne. To także jedno z ulubionych ciast mojej córci.
Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
5 jaj
szczypta soli
5 łyżek maki pszennej tortowej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę (23x33cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp 180 stopni. Wystudzić. Jeśli tego wymaga ściąć wierzch wyrównując biszkopt.
Składniki na masę kokosową:
500ml mleka 3,2%
500ml mleka 3,2%
200g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru
220g masła
ponadto:
siekane orzechy włoskie i wiórki kokosowe do posypania
Mleko zagotować cukrem. Do wrzątku dodać kokos i gotować ok 15 minut. Lekko wystudzić . Dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Składniki na krem kajmakowy:
530 g masy kajmakowej
300g serka mascarpone lub kremówki 36%
530 g masy kajmakowej
300g serka mascarpone lub kremówki 36%
Serek mascarpone krótko zmiksować na puszysta masę. Dodać kajmak i zmiksować raz jeszcze. Wyłożyć na ciasto.
Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki
Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki
Smacznego :)
Szukam jakichś idei na gotowanie i uważam, że to jest to. Dla mnie tego typu ciasta są niezastąpione.
OdpowiedzUsuńMój blog: twister24.pl/
Thanks for picking out the time to discuss this, I feel great about it and love studying more on this topic. It is extremely helpful for me. Thanks for such a valuable help again.
OdpowiedzUsuń토토사이트
온라인경마
All your hard work is much appreciated. Nobody can stop to admire you. Lots of appreciation.
OdpowiedzUsuń카지노
사설토토