Strony

16 kwietnia 2020

Grzyby marynowane



Ja wiem, że nie jest to dobry moment na publikację tego akurat przepisu, ale nadrabiam zaległości ;)
Klasyk i moje ukochane smaki. Przyda się w sam raz jesienią kiedy to już będzie można chodzić po lasach ;)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 słoików 700ml i 6 słoików po 500ml )


Składniki na zalewę:
2 litry wody
2 szkl. octu 10%
2 łyżki ziarenek gorczycy
2 łyżki ziarnistego pieprzu
8 liści laurowych
16 kulek ziela angielskiego
4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru


Ponadto:
4 kg grzybów leśnych
2 duże cebule pokrojone w piórka


Przygotować słoiki i zakrętki (dokładnie umyte i wyparzone).
Grzyby umyć, większe pokroić. Obgotować je z cebulą we wrzącej wodzie ok 5 min. Odcedzić i powkładać do wcześniej przygotowanych słoików do wysokości ok. 3/4 razem z cebulą.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać grzyby w słoikach. Dokładnie dokręcić i poustawiać "do góry dnem" do czasu ich całkowitego wystygnięcia.
Grzybki nadają się do jedzenia już po ok miesiącu, ale najlepsze są po kilu miesiącach.
Smacznego :)



 


 
Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz