Strony

15 kwietnia 2020

Brownie z kremem z masła orzechowego






Absolutnie fenomenalne! To zdecydowanie jeden z największych hitów ostatnich dni. Potężna dawka czekolady w zestawieniu z masłem orzechowym tworzą duet idealny. W tym cieście zakochała się nawet moja mama, która nie jest i nigdy nie była fanem brownie... Przepis odkryty na stronie Kwestia smaku. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam ;)


Składniki na spód brownie:
300g czekolady gorzkiej w kawałkach
200g masła

3 jajka
150g cukru
135g mąki tortowej



Piekarnik nagrzać do temp 160 stopni. Blaszkę 20x30cm natłuścić i wyłozyć papierem do pieczenia.
Jaja zmiksować w misce lub dokładnie rozkłócić widelcem.
200g czekolady, masło i cukier dokładnie rozpuścić nie podgrzewając jednak zbyt mocno. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, mąkę oraz pozostałe 100g czekolady w kawałkach. Dokładnie wymieszać łyżką, przelać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić.

Składniki na krem
500g serka mascarpone
70g cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
350g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)

Serek zmiksować z cukrami ok 3 min na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i zmiksować jeszcze chwilę. Krem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać.


Składniki na polewę:
200g czekolady deserowej
2,5 łyżki oleju 

Czekoladę z olejem rozpuścić w rondelku na gładka masę. Dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Zjadam pół blachy w ciągu kilku godzin- ja łasuch potężny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić z połowy składników i jaki będzie czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś innego ;), my wszystkie brownie uwielbiamy, od kilku lat na zmianę pieczemy z mielonymi migdałami zamiast mąki, albo ze słonym karmelem i czekoladowym ganache. Masło orzechowe uwielbiamy, więc to ciacho powinno być nowym hitem :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń