Strony
▼
12 września 2015
Schab po węgiersku z piekarnika - wędlina kanapkowa
Dawno nie było na blogu przepisu na wędlinę domową. dzisiaj na tapetę wzięłam schab. Pyszny, delikatny, soczysty, idealnie doprawiony. Absolutnie nie suchy ;) Przepis znaleziony na stronie "Ogrodnik w podróży". Polecam i to baaardzo :)
Składniki na marynatę:
2 litry wody (może być z kranu)
40g soli peklowej
3 łyżki papryki ostrej
4 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka cukru
ponadto:
2kg schabu bez kości
1 łyżka papryki ostrej
olej
siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski
Schab oczyścić z błon i tłuszczyków. Umyć. W garnku wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zanurzyć schab i wstawić do lodówki na 5 dni (codziennie obracać).
Po tym czasie wyjąć z zalewy i wsadzić do siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem.
Paprykę wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć dokładnie. (Można też natrzeć samą papryką a spryskać masłem czosnkowym w sprayu) Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub lekko natłuszczonej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 100 stopni przez 1,5 godziny. (pieczenie w takiej temp. zapewnia soczystość i zwartość schabu).
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na noc do lodówki. Smacznego :)
11 września 2015
Sałatka z papryki i pieczarek do słoików
Kochani sezon na paprykę w pełni więc dzisiaj chciałam się z Wami podzielić rewelacyjnym przepisem na sałatkę pieczarkowo-paprykową. Ja z kolei dostałam go od mojej sąsiadki :)
Sałatka sprawdzi się doskonale zarówno do obiadu jak i na ciepło jako pół produkt np do mięsa :) Jeśli nie macie zbyt dużych patelni i garnków - nie porywajcie się na robienie od razu z całości ;) Warto zrobić wówczas z połowy składników :) Bardzo ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
4kg papryki (najlepiej pomidorowej)
2kg pieczarek
10 średnich cebul
600ml keczupu
500g cukru
1 szkl octu
1 szkl oleju
1 łyżka soli
1 mała papryczka chili lub odrobina suszonej do smaku
Składniki na 1/2 porcji:
2kg papryki (najlepiej pomidorowej)
1kg pieczarek
5 średnich cebul
300ml keczupu
250g cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
1/2 łyżki soli
1/2 małej papryczki chili lub odrobina suszonej do smaku
Paprykę pokroić w piórka. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-piórka. Zeszklić ją na oleju.
Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok 3mm (może być na szatkownicy). Obgotować je w lekko osolonym wrzątku (można go potem użyć jako bazę pod zupę pieczarkową). Odcedzić i wystudzić.
Pieczarki wrzucić do cebuli, dodać keczup, ocet, sól i cukier oraz drobniuteńko pokrojoną chili. Chwilę poddusić. Dodać paprykę i poddusić jeszcze chwilkę.
Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut. Smacznego :)
10 września 2015
Ryż kokosowy z owocami liczi
Mocno spóźniony wpis, ale dopiero teraz znalazłam chwilę by ogarnąć zaległości. Coś dla wielbicieli owoców liczi :) Przepyszny delikatnie kokosowy ryż w wersji na słodko. Idealny jako podwieczorek lub lekki obiad. W wersji "dla dorosłych" doskonałym dodatkiem będzie likier advocat. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego Vitasia (400ml) (do nabycia w sklepie Lidl)
3/4 szkl białego ryżu
1 puszka owoców liczi Vitasia (do nabycia w sklepie LIdl)
8-10 łyżek soku z puszki spod liczi
3 łyżeczki cukru
przyprawy do smaku: skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, wanilia lub gotowe przyprawy do dań słodkich i do kawy i deserów Kamisa
kilka kropli soku malinowego
likier advocat do podania
listki mięty
Ryż wsypać do teflonowego rondelka, zalać mlekiem kokosowym, dodać sok z puszki i gotować do miękkości (ok 20-25 minut). Po tym czasie ryż powinien wchłonąć większość mleczka. Nie powinien być twardy ani sypki. Konsystencja raczej powinna przypominać to do risotto. Dodać cukier i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze pogotować. Przestudzić. Przełożyć do 4 małych foremek.
Owoce liczi wyjąc z puszki i pokroić w ćwiartki.
Na talerzykach wyłożyć ryż (powinien być letni lub lekko ciepły). Na ryżu oraz na talerzyku ułożyć pokrojone liczi. Skropić kilkoma kroplami soku malinowego. Udekorować listkami mięty. W wersji dla dorosłych doskonale sprawdza się też dodatek z likierem advocat (do polania lub podania na talerzyku jako sos). Smacznego :)
Mleczko kokosowe w puszce oraz owoce liczi
można nabyć w sklepie Lidl
*wpis zawiera lokowanie produktu
9 września 2015
Burger wołowy domowy, cheeseburger
Burgery... któż ich nie kocha ? :) Ja staram się unikać tych gotowych kupowanych w fast foodach. Zdecydowanie wolę jego domową wersję. Mam wówczas pełną kontrolę nad tym z jakiego mięsa jest przygotowany i co mam w środku. Oczywiście nie jest to sztandarowy posiłek dla dbających o linię, ale od czasu do czasu z powodzeniem możemy sobie na niego pozwolić :) W towarzystwie frytek i coli to już bomba kaloryczna, ale co poradzę że w takim zestawieniu smakuje jeszcze lepiej ? ;) Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych burgerów. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na mięso:
1 kg wołowiny (np antrykot)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżeczki keczupu
3 łyżeczki oleju rzepakowego
3 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
Mięso zmielić razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodać musztardę, keczup, olej, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować 12 okrągłych burgerów. (Jeśli nie mamy prasy lub patelni do burgerów można mięso np rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami folii i wycinać kółka np wycinarką do pączków ;)) Smażyć je niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub grillować.
Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
słodka papryka do smaku
Wymieszać, doprawić i odstawić.
ponadto:
12 szt domowych bułek do hamburgerów (klik) lub jogurtowych (klik)
12 plastrów żółtego sera
roszponka
1 cebula drobno pokrojona (lub np czerwona w talarki)
odrobina musztardy
1 pomidor obrany i pokrojony w plastry
1 ogórek kiszony pokrojony w plastry
Bułki podgrzać w piekarniku lub na grillu
Na bułce układać: sałatę, sos, mięso, ser żółty, musztardę, cebulę, ogórka, pomidora i roszponkę.
Podawać z frytkami. Smacznego :)
1 września 2015
Zdrowe sposoby na wodę smakową
Wrzesień się rozpoczął, a upały wciąż nie odpuszczają :) Szczerze mówiąc dla mnie nie jest to jakiś szczególny powód do płaczu, bo kocham słonko i zdecydowanie lepiej radzę sobie z wysokimi temperaturami niż mrozem :) Dzisiaj chciałam się z wami podzielić moimi sposobami na gaszenie pragnienie i zdrowe nawadnianie organizmu. Bez cukru i zbędnych kalorii. Może i Wam posmakuje ? Bardzo polecam :)
Woda truskawkowa
7-10 mrożonych truskawek
1-2 plastry cytryny
kilka gałązek świeżej mięty
woda mineralna gazowana (użyłam Perrier)
W szklance ułożyć truskawki, pokrojone plastry cytryny oraz listki mięty. Zalać wodą mineralną i podawać od razu.
Woda cytrusowa
1-2 plastry pomarańczy
1-2 plastry grapefruita
1 plaster limonki
kostki lodu
listki mięty do dekoracji
woda mineralna gazowana (użyłam Perrier)
W szklance ułożyć kostki lodu, dodać plastry owoców i zalać wodą. Na koniec udekorować miętą i podawać od razu.
Woda ogórkowa (oczyszczająca)
kostki lodu
kilka plastrów ogórka zielonego
1 plasterek cytryny
woda mineralna gazowana (użyłam Perrier)
Ogórka zielonego pokroić w plastry (najlepiej wzdłuż). Plaster poprzekładać kostkami lodu, dodać plasterek cytryny i zalać wodą. Podawać od razu.
Woda miętowa (mojito)
kostki lodu
spora garść listków świeżej mięty
1 plasterek limonki
woda mineralna gazowana (użyłam Perrier)
Listki mięty utrzeć w moździerzu. Dodać kostki lodu i plasterek limonki. Całość zalać wodą mineralną. Podawać od razu. Smacznego :)
Woda mineralna Perrier jest dostępna