Strony

10 września 2015

Ryż kokosowy z owocami liczi


Mocno spóźniony wpis, ale dopiero teraz znalazłam chwilę by ogarnąć zaległości. Coś dla wielbicieli owoców liczi :) Przepyszny delikatnie kokosowy ryż w wersji na słodko. Idealny jako podwieczorek lub lekki obiad. W wersji "dla dorosłych" doskonałym dodatkiem będzie likier advocat. Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
1 puszka mleka kokosowego Vitasia (400ml) (do nabycia w sklepie Lidl)
3/4 szkl białego ryżu
1 puszka owoców liczi Vitasia (do nabycia w sklepie LIdl)
8-10 łyżek soku z puszki spod liczi
3 łyżeczki cukru
przyprawy do smaku: skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, wanilia lub gotowe przyprawy do dań słodkich i do kawy i deserów Kamisa
kilka kropli soku malinowego
likier advocat do podania
listki mięty


Ryż wsypać do teflonowego rondelka, zalać mlekiem kokosowym, dodać sok z puszki i gotować do miękkości (ok 20-25 minut). Po tym czasie ryż powinien wchłonąć większość mleczka. Nie powinien być twardy ani sypki. Konsystencja raczej powinna przypominać to do risotto. Dodać cukier i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze pogotować. Przestudzić. Przełożyć do 4 małych foremek.
Owoce liczi wyjąc z puszki i pokroić w ćwiartki.
Na talerzykach wyłożyć ryż (powinien być letni lub lekko ciepły). Na ryżu oraz na talerzyku ułożyć pokrojone liczi. Skropić kilkoma kroplami soku malinowego. Udekorować listkami mięty. W wersji dla dorosłych doskonale sprawdza się też dodatek z likierem advocat (do polania lub podania na talerzyku jako sos). Smacznego :)








Mleczko kokosowe w puszce oraz owoce liczi
można nabyć w sklepie Lidl

 




*wpis zawiera lokowanie produktu

1 komentarz: