Strony
▼
11 września 2015
Sałatka z papryki i pieczarek do słoików
Kochani sezon na paprykę w pełni więc dzisiaj chciałam się z Wami podzielić rewelacyjnym przepisem na sałatkę pieczarkowo-paprykową. Ja z kolei dostałam go od mojej sąsiadki :)
Sałatka sprawdzi się doskonale zarówno do obiadu jak i na ciepło jako pół produkt np do mięsa :) Jeśli nie macie zbyt dużych patelni i garnków - nie porywajcie się na robienie od razu z całości ;) Warto zrobić wówczas z połowy składników :) Bardzo ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
4kg papryki (najlepiej pomidorowej)
2kg pieczarek
10 średnich cebul
600ml keczupu
500g cukru
1 szkl octu
1 szkl oleju
1 łyżka soli
1 mała papryczka chili lub odrobina suszonej do smaku
Składniki na 1/2 porcji:
2kg papryki (najlepiej pomidorowej)
1kg pieczarek
5 średnich cebul
300ml keczupu
250g cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
1/2 łyżki soli
1/2 małej papryczki chili lub odrobina suszonej do smaku
Paprykę pokroić w piórka. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-piórka. Zeszklić ją na oleju.
Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok 3mm (może być na szatkownicy). Obgotować je w lekko osolonym wrzątku (można go potem użyć jako bazę pod zupę pieczarkową). Odcedzić i wystudzić.
Pieczarki wrzucić do cebuli, dodać keczup, ocet, sól i cukier oraz drobniuteńko pokrojoną chili. Chwilę poddusić. Dodać paprykę i poddusić jeszcze chwilkę.
Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz