Strony

9 września 2015

Burger wołowy domowy, cheeseburger


Burgery... któż ich nie kocha ? :) Ja staram się unikać tych gotowych kupowanych w fast foodach. Zdecydowanie wolę jego domową wersję. Mam wówczas pełną kontrolę nad tym z jakiego mięsa jest przygotowany i co mam w środku. Oczywiście nie jest to sztandarowy posiłek dla dbających o linię, ale od czasu do czasu z powodzeniem możemy sobie na niego pozwolić :) W towarzystwie frytek i coli to już bomba kaloryczna, ale co poradzę że w takim zestawieniu smakuje jeszcze lepiej ? ;) Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych burgerów. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)



Składniki na mięso:
1 kg wołowiny (np antrykot)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżeczki keczupu
3 łyżeczki oleju rzepakowego 
3 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki

Mięso zmielić razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodać musztardę, keczup, olej, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować 12 okrągłych burgerów. (Jeśli nie mamy prasy lub patelni do burgerów można mięso np rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami folii i wycinać kółka np wycinarką do pączków ;))  Smażyć je niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub grillować. 

Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
słodka papryka do smaku

Wymieszać, doprawić i odstawić.

ponadto:
12 szt domowych bułek do hamburgerów (klik) lub jogurtowych (klik)
12 plastrów żółtego sera
roszponka
1 cebula drobno pokrojona (lub np czerwona w talarki)
odrobina musztardy
1 pomidor obrany i pokrojony w plastry
1 ogórek kiszony pokrojony w plastry



Bułki podgrzać w piekarniku lub na grillu

Na bułce układać: sałatę, sos, mięso, ser żółty, musztardę, cebulę, ogórka, pomidora i roszponkę.
Podawać z frytkami. Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz