Strony

4 czerwca 2014

Warkocz drożdżowy marcepanowo-migdałowy z cynamonem



Dawno nie było nic drożdżowego na blogu bo i dawno nie miałam czasu na tego rodzaju wypieki. Dzisiaj pragnę Was zachęcić do upieczenia przepysznego warkocza drożdżowego. Przepis znalazłam na stronie Kuchnia Lidla już jakiś czas temu ale jak to zwykle u mnie bywa - musiał swoje odczekać... Mięciuteńkie pachnące ciasto, chrupiące migdały, słodki marcepan i aromatyczny miód tworzą połączenie idealne. Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
22g drożdży świeżych
150ml letniego mleka
40g roztopionego masła
30g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik) lub 1 cukier waniliowy 




Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać letnim mlekiem. Dodać odrobinę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.


Składniki na nadzienie:
200g marcepanu
2 białka
50g cukru pudru
100g zmielonych migdałów ze skórką
20ml rumu 

1 łyżeczka cynamonu

ponadto:
1-2 łyżki płynnego miodu do posmarowania
płatki migdałów do posypania
roztrzepane żółtko do posmarowania



Marcepan utrzeć z białkami a następnie partiami dodawać zmielone migdały i cukier miksując cały czas. Na koniec dodajemy rum i cynamon i miksujemy.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4-5mm tj. ok. 28x38cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy. Zapleść z nich warkocz ściskając dokładnie początek i koniec. Upleciony warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu jeszcze gorący posmarować lekko podgrzanym miodem. Smacznego :)



12 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, mięciutkie i pachnące! Mniam,mniam:)
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie Ci wyszedł:) bardzo lubię takie zawijańce z ciasta drożdżowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również ubóstwiam takie plecioneczki z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda cudnie!
    Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zamiast marcepanu dać ser biały?Jak tak to jaka proporcja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez można ... ok 300g sera białego+jajko+wanilia +cukier ;)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie dodawałam do wypieku migdałów w skórkach.. nie dają gorzkiego posmaku? :) a zamiast rumu - amaretto będzie pasowało, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nadają :) Amaretto tez będzie ok :)

      Usuń
    2. zrobiłam!! jest przepyszne!! pierwsze ciasto z Pani bloga i ogromny sukces ;-)) będę tu zaglądać częściej, dziękuję! szkoda, że nie da się dołączyć zdjęć.. mam nadzieję, że pod tym linkiem się wyświetlą: http://i57.tinypic.com/m83diq.jpg :))) mniaaaaam! :)

      Usuń
    3. :) Wyświetlają się :) Wyszło pięknie :) Bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. dzisiaj sobota……..zakasam rękawy i biorę sie do …….wyrobienia ciasta, muszę spróbować takich łakoci…….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń