Strony

5 czerwca 2014

Gruszki gotowane w winie z syropem malinowym z koglem moglem i winną galaretką





Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prosty, a jednocześnie pyszny deser. Gruszki gotowane w winie z dodatkiem syropu malinowego w towarzystwie słodkiego sosu na bazie ucieranych jajek czyli tzw. kogla mogla :) Przepis znalazłam na stronie Ugotowani lecz trochę go zmieniłam.  Podobne desery na bazie gruszek już pojawiały się jakiś czas temu na blogu, ale podawany był z dodatkiem kremu na bazie serka mascarpone (klik). Były  też gruszki  z sosem waniliowym i truskawkami (klik). Dzisiaj będzie dużo szybciej i prościej. Polecam Wam baaardzo :)



Składniki:
4 gruszki
200ml wody
200ml wina czerwonego
2 gwiazdki anyżu
ok. 15 cm laska cynamonu
1 łyżka cukru
75ml syropu malinowego

Składniki na sos:
4 jajka
4 łyżki cukru
lody waniliowe (opcjonalnie)

Składniki na winną galaretkę:
400ml zalewy w której gotowały się gruszki
2-3 łyżeczki żelatyny+2 łyżeczki wody
 

Gruszki obrać, wyciąć delikatnie środek. Wodę, wino, anyż, cynamon i sok malinowy wymieszać. W rondelku umieścić także gruszki, przykryć i gotować do miękkości ok.  20-30 minut w zależności od ich wielkości. Ugotowane odcedzić i przestudzić.

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżeczkach wody. Gdy napęcznieje podgrzać ją w kąpieli wodnej a następnie wymieszać z gorącą zalewą. Wlać do naczynia, wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Gotową galaretkę rozdrobnić widelcem, pokroić w kostkę nożem lub sitkiem do sałatek.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do kogla mogla.

Na talerzu wykładamy sos, na nim układamy przekrojone na pół gruszki, na nich rozdrobnioną galaretkę, a obok układamy po dwie kulki lodów. Podajemy od razu :) Smacznego :)




 

 

2 komentarze: