Strony

7 czerwca 2014

Brownie ekstremalnie czekoladowe z truskawkami


Ekstremalnie czekoladowe brownie pieczone z minimalną ilością mąki. Ciasto powinno smakować wszystkim tym którzy kochają ciężkie, maziaste ciasta. Przepis znaleziony u Kasi na blogu Gotuję bo lubię. Polecam :) 

Składniki:
250g gorzkiej czekolady
170g masła
3 jajka
2 żółtka
80g cukru
1 szczypta soli 
1 kopiata łyżka kakao
1 kopiata łyżka mąki pszennej

ponadto:
truskawki na wierzch


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jajka ubić razem z żółtkami i cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). Do ubitych jajek dodajemy sól, kakao i mąkę, a następnie cały czas mieszając dodajemy wystudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ok. 20x20. Na wierzchu układamy odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175 stopni 28-30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika nawet jak się nam wydaje, że jeszcze chwilkę powinno w nim posiedzieć ;) Ciasto dojdzie podczas studzenia. Podawać np z kleksem bitej śmietany :)


 
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! *.*
    To musi być rozkosz. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda. I ten zestaw kolorystyczny :)
    Uwielbiam wszystko co czekoladowe.
    Pozdrawiam
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda to ciasto :) Jestem stałą bywalczynią Twojego bloga i w końcu sama zdecydowałam się na założenie własnego bloga, także zaparszam do mnie http://myniaprzygarach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, aż czuję ten czekoladowy zapach połączony z zapachem truskawki, mniam;
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bosko wygląda…..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń