Strony

3 kwietnia 2014

Roladki z indyka z warzywami - obiad do diety 1100kcal


Dawno juz nie było propozycji do diety 1100 kcal :) Myślę że najwyższa pora nadrobić zaległości :) Dzisiaj pyszne roladki z indyka :) Proporcje podałam jak zwykle na jedna porcję, natomiast dużo wygodniej jest zrobić tych roladek kilka i mieć na dwa dni nie tylko dla siebie ;) 
Pozostałe posiłki dnia komponujecie zgodnie z zasadami diety, które opisane są tutaj (klik).

Składniki:
100g ziemniaków
2 łyżki mleka
100g piersi z indyka
kilka pieczarek
1/2 małej cebuli
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki oliwy
szczypta rozmarynu
przyprawa warzywna (klik)
słodka papryka
kilka kawałeczków czerwonej papryki
1 mały plasterek szynki drobiowej
dowolna sałata lub warzywa gotowane na parze

Pieczarki pokroić w plastry i udusić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Wymieszać z pieczarkami. Lekko posolić.
Indyka rozbić bardzo cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii). Oprószyć solą i pieprzem. Położyć na nim plasterek szynki. Na niej ułożyć pieczarki, kawałki ogórka kiszonego oraz kawałeczki papryki czerwonej. Zawinąć najpierw boki, a następnie zwinąć roladkę. Podsmażyć ją z dwóch stron na łyżeczce oliwy. Następnie podlać wodą do połowy wysokości małego rondelka, dodać rozmaryn, odrobinę przyprawy warzywnej i papryki słodkiej i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 minut. W trakcie duszenia dolewać w razie konieczności wodę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zredukować sos, ewentualnie doprawić (nie zagęszczamy go niczym!).
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przygotować mix sałat z pomidorem lub papryką lub ulubione warzywa gotowane na parze (np. brokuły, fasolka szparagowa, kalafior).
Ugotowane ziemniaki ugnieść z 2 łyżkami mleka na puree. Na talerz wykładać: ziemniaki, roladkę polaną odrobiną sosu i sałatę. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz