Strony

4 kwietnia 2014

Pulpety w sosie pomidorowo-cukiniowym z tagliatelle


Dzisiejszy obiad urodził się w mojej głowie w zasadzie podczas wyrabiania mięsa ;) Początkowo miały być sznycelki, ale dzieci wolały coś z makaronem :) W lodówce znalazłam cukinię, która aż się prosiła by coś z nią zrobić i tak oto powstały pyszne pulpeciki w cukiniowo-pomidorowym sosie. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na pulpety:
1kg mięsa wieprzowo-wołowego mielonego
2 jajka
2 cebule pokrojone w kosteczkę
2 małe bułki kajzerki namoczone w mleku
ok. 2 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
papryka słodka czerwona
rozgrzana oliwa do podsmażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wyrobić. Doprawić. W rękach formować kulki i smażyć partiami na rozgrzanej oliwie. Podsmażone odkładać na bok.

Składniki na sos:
2 marchewki
1 średnia cukinia
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 ząbek czosnku
1 przecier pomidorowy (190g)
sól, pieprz
przyprawa warzywna (klik)
słodka papryka
zioła prowansalskie
ok. 1/2 litra bulionu drobiowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
oliwa do smażenia

ponadto:
makaron tagliatelle
tarty żółty ser do podania

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie. 
Marchewkę i  cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce - dorzucić do cebuli. Całość podsmażać. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz. Podsmażać chwilkę aż zmiękną.
Bulion wlać do dużego rondla, dodać przecier i podsmażone warzywa. Wymieszać. Dodać pulpety, zalać wodą tak by przykryła pulpety. Oprószyć ziołami prowansalskimi.  Przykryć i gotować ok 30 minut. 
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szkl wody i wlać do pulpetów. Szybko wymieszać i zagotować. Całość doprawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na talerzu wykładać makaron, na nim sos i pulpety. Całość można posypać tartym żółtym serem.
Smacznego :)












1 komentarz: