Strony

2 kwietnia 2014

Drożdżówki z cynamonem i orzechami oraz z konfitura malinową i borówkami


Bułeczki, które powstały w oparciu o przepis na rosyjskie pluszki (klik). Bardzo pyszne, mięciuteńkie i pachnące. Najlepsze w dniu pieczenia. Zniknęły w zasadzie jeszcze ciepłe ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na 16 bułeczek:
325 ml letniego mleka
50g roztopionego masła
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50g cukru
1/2 łyżeczki soli
18g świeżych drożdży lub 9g suchych

ponadto:
1/2 słoiczka konfitury malinowej
kilka łyżek borówek

orzechy karmelizowane (klik)
kilka łyżeczek cukru brązowego
ok. 2 łyżeczki cynamonu
ok. 30g roztopionego masła

lukier lub cukier puder do oprószenia
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie zagnieść (jeśli korzystamy ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn tzn kruszymy je, zalewamy, odrobiną mleka, zasypujemy cukrem i odrobiną mąki i odstawiamy na 10-15 min aż "ruszy"). Wyrobione gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 
Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x50. Podzielić go na pół (czyli powstaną dwa kawałki 30x25).
Jedną część posmarować konfiturą malinową i posypać borówkami. Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 8 plastrów. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (!) z wyposażenia piekarnika cięciem do dołu. 
Drugą część posmarować roztopionym masłem, obsypać brązowym cukrem i cynamonem a następnie karmelizowanymi orzechami. Znów zwinąć roladę i pokroić na 8 plastrów. Ułożyć jak poprzednio i pozostawić do napuszenia na ok. 25 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut na złoto.  Upieczone i przestudzone polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Mają naprawde fajne wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne i pyszne te drożdżóweczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Publikowanie takich zdjeć nie powinno byc dozwolone :). I co ja teraz mam zrobic, dzisiaj nie zdążę za nic na świecie. Pięknie pozdrawiam, bułeczki przecudnie sie prezentują.

    OdpowiedzUsuń