Strony

10 lutego 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką



Nie ma piękniejszego zapachu od ciasta drożdżowego... a jeśli dodamy do niego jabłka i cynamon to już jest bajka... Pyszne, mięciuteńkie, pachnące. W bardzo podobny sposób robiłam już ciasto drożdżowe z truskawkami (klik). Dzisiaj jednak chciałam Wam podsunąć pomysł wykorzystania jabłek do ciasta drożdżowego. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki na zaczyn:  
20g świeżych drożdży
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru
 

Składniki na ciasto:  
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 i 3/4 szkl mąki (część może być krupczatki)
 

do posmarowania ciasta:  
1 jajo roztrzepane + 1 łyżka śmietany
 

Składniki na kruszonkę:  
50g mąki
30g cukru
30g miękkiego masła
 

ponadto:
ok. 500g jabłek (już po obraniu)*

1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki Kamis (klik)

 *mogą tez być gotowe jabłka prażone ze słoika. Wówczas pomijamy cukier.


Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na chwilę aż ruszy. Dodać składniki ciasta i bardzo dokładnie wyrobić, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia swoje objętości.

Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i miękkim masłem.
Blachę o wymiarach ok. 30x20cm (ja miałam ciut mniejszą) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć.
Posmarować wierzch ciasta jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałeczki. Wymieszać z cukrem i cynamonem (można delikatnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały). 
Jabłka wyłożyć na wysmarowane jajkiem ciasto. Wierzch posypac kruszonką. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. 
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.
Przed pokrojeniem ostudzić.
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe, a z jabłkami i kruszonką jest jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto dzieciństwa, cudownie pachnące cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze połączenie pod słońcem!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez uwielbiam ciasto drozdzowe , smak mojego tez dziecinstwa, ta ilosc skladnikow, jest na maly placek , czy duzy , mniej wiecej , dziekuje za odpis , pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Poprostu doskonale, wlasnie stygnie, nie wiem czy zdazy...:)

    OdpowiedzUsuń