Strony

5 lutego 2014

Drożdżówki z serem mascarpone - mini kołaczyki



"Mamo, mamo upieczesz nam drożdżówki? Ale wiesz... takie ze słodkim serkiem jak placuszek w środku..." ;)  No wobec takiej słodkiej prośby nie mogłam być obojętna.... I cóż że ja na diecie i jeść takich pyszności nie mogę.... Dzieciom to nie przeszkadza więc i mi nie może ;)  a tu tak pachnie.... no dobra... kawałeczek skubnęłam ;)
Pyszne, delikatne za sprawą serka mascarpone, z cudownie kremowym nadzieniem... pachnące wanilią.... Robione bardzo podobnie do znanych Wam już drożdżówek kokosowych z serem z drobnymi zmianami ;) Z podanej porcji wyjdzie 16 szt drożdżówek :) Polecam baaaardzo :)


Składniki na ciasto:
570g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
100g masła
2 kopiate łyżki serka mascarpone
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży lub 14g suszonych
1 szczypta soli

Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone (rózgą lub rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok 1,5-2 godz w zależności od temperatury)


Składniki na nadzienie:
400g sera twarogowego
ok. 125g serka mascarpone (reszta jak została z opakowania 250g ;)
1 jajko
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować malakserem na gładko.

ponadto:
1 jajo roztrzepane
cukier puder, lukier lub pomada wodna (klik)

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połowę na 8 części (powinno nam wyjść 16 kawałków). Z każdego z nich uformować okrągłą bułeczkę i układać je w odstępach bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 30 minut.
Następnie dłonią lub np dnem szklanki robimy płaskie wgłębienie. W każde z nich nakładamy masę serową (można zrobić łyżką lub workiem dekoratorskim z końcówką 1M). Odstawić na ok. 5-10 minut. Następnie posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto. Studzić na kratce a następnie polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. O wow! Uwielbiam takie bułki, na pewno spróbuję przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, jak bym siebie czytała, bułeczki piękne ale w tym tygodniu juz nie dam rady :), wczoraj były faworki, na jutro upraszane sa muffinki z nutella i jeszcze taki torcik co wyglada jak duza delicja:). Ach zycie ... :) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie, na takie drożdżówki mam już ochotę od jakiegoś czasu ;) chyba się skuszę w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fantastyczny! Zrobiłam drożdżówki na zwykłym serze sernikowym, też wyszły pyszne: http://elawkuchni.blogspot.com/2014/05/drozdzowki-z-serem-i-wisniami.html Oczywiście umieściłam link do przepisu oryginalnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Raz juz robilam te drozdzowki z budyniem metoda japonska i wyszly tak dobre,ze przepis zostaje u mnie na stale,ale mam pytanie odnosnie farszu z sera bialego.Nie mieszkam w PL i ser bialy ciezko kupic,ale mozna w LIDLU kupic QUARK, czy Quark sie nada?

    OdpowiedzUsuń