Strony

11 lutego 2014

Kotlety jagnęce słodko-ostre w czerwonym winie



Jakież to było pyszne! A smakowało tym bardziej, że w 100% dzisiaj obiad przygotował mąż :) Szkoda, że jagnięcina nie jest popularna jak wieprzowina i nie ma do niej tak powszechnego dostępu w sklepach. Jest o niebo lepsza..... Jeśli macie możliwość kupić ja u siebie - bardzo, bardzo Wam polecam :)



Składniki na marynatę:
5-6 łyżek oleju rzepakowego
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżeczka tymianku
ok. 150ml czerwonego wina półsłodkiego lub wytrawnego

ponadto:
4  małe kotlety jagnięce
2 spore szczypty rozmarynu
odrobina oleju do smażenia
frytki i  sałatka do podania

Składniki na sałatkę:
ok 300g mieszanki sałat lub sałaty lodowej porwanej na kawałki
1 mała cebula czerwona
2 pomidory
1/2 zielonego ogórka
1/2 papryki czerwonej
zielone oliwki (u mnie Sacla - klik)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz.
Składniki na marynatę bardzo dokładnie wymieszać. Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Włożyć do miseczki z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Odstawić na ok 1 godz.
Kotlety usmażyć na średnim ogniu na patelni grillowej na odrobinie oleju po kilka minut z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.
Podawać z frytkami i sałatką.
 
W miseczkach ułożyć sałatę, cebulę pokrojoną w krążki, ogórka w półplastry, pomidora w ósemki, paprykę w paski, oliwki.
Oliwę wymieszać z tymiankiem i oregano, dodac przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i doprawić sola i pieprzem. Sosem polać sałatkę.

Smacznego :) 







Oliwki Sacla znajdziecie w sklepie Smakipoludnia24.pl
Zapraszam :)



http://smakipoludnia24.pl/product/664/sacla-zielone-oliwki-bez-pestek-185g.html

3 komentarze: