Strony

26 stycznia 2014

Ciasto mocno czekoladowe z musem z białej czekolady


Ciasto zdecydowanie dla wielbicieli białej czekolady. Mocno wilgotne blaty, tak ciemne, że aż czarne ;) Słodkie i pyszne. Jeden kawałek zaspokaja czekoladową pokusę na dość długo ;) Przepis znaleziony na stronie: Przepisy Aleksandry. Polecam :)


Składniki na ciasto:
1 szkl mleka
2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1/2 szkl kakao
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
1 szkl wrzątku

Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wrzątek i miksujemy raz jeszcze. Ciasto będzie dosyć rzadkie nie powinno Was to martwić ;) Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x20). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 min w temp 170-180 stopni do suchego patyczka. (Ciasto powinno być wilgotne ale nie surowe). Wystudzić i przekroić dwa razy (powinny nam wyjść trzy blaty).

Składniki na mus z białej czekolady:
300g białej czekolady
600g śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny

ponadto
płatki białej czekolady do posypania


Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić prawie na sztywno. Żelatynę rozgrzać w kąpieli wodnej (powinna być gładka i płynna). Dodac do niej kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać.Czekoladę rozpuszczoną dodać do kremówki, podobnie jak żelatynę. Zmiksować krótko ale dokładnie.
Musem przekładać blaty. Wierzch również delikatnie posmarować a następnie obsypać płatkami białej czekolady. Schłodzić. Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. Wyglada pyszmie. A czym mozna zastapic zelatyne? Chodzi mi o cos wege;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pokochalam go od pierwszego wejrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. jej! musi być przepyszne!
    zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, ale ciasta to coś czego niestety nie zrobię :) Zapiszę się do Ciebie na korki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne! Kurcze... mi tyłek rośnie i powinienem rozglądać się za przepisami dietetycznymi, a tymczasem wpadam do Ciebie na czekoladowe ciacho z białą czekoladą. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zmarnowałam dwa opakowania śmietany kremówki i 6 czekolad. Za każdym razem śmietana się warzyła! Może problemem było to że w przepisie oryginalnym jest aby nie ubijać śmietany do końca.Tego tu nie wyczytałam i zmarnowałam tyle produktów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie jest napisane prawie, czyli nie do końca. Szkoda że cisto Ci nie wyszło.

      Usuń