Strony

25 stycznia 2014

Delicja makowa z żurawiną i musem kawowym

 


Cudowne ciasto. Proste w przygotowaniu, zniewalające smakiem. Delikatny lekko makowy spód o cytrynowym posmaku, żurawina i cudownie delikatny kremowy kawowy mus. Całość zwieńczona delikatną polewą czekoladową. Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku - Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na ciasto:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku (suchy z torebki)
kilka kropli aromatu migdałowego

ponadto:
do dekoracji:
ok 50g suszonej żurawiny (namoczona w minimalnej ilości wrzątku)
do nasączenia biszkoptu:
sok z 3 limonek lub 2 cytryn+2 łyżki wody
do przełożenia:
290g żurawiny w słoiczku (taka do mięs)


Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować).
Białka ubić z solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesiane mąki oraz wsypać mak. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp 180 stopni. Wystudzić. Wystudzony biszkopt wyjąć, oderwać papier do pieczenia, położyć go ponownie w blaszce. Biszkopt ułożyć na nim. Naponczować go delikatnie sokiem z limonek lub cytryn. Na jego wierzch wyłożyć żurawinę ze słoiczka i dokładnie rozsmarować.


Składniki na mus kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku
1 łyżka żelatyny
250g serka mascarpone
400ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek likieru amaretto

Do metalowego garnuszka wsypać kawę i zalać wrzątkiem. Wystudzić. Do zimnej kawy wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać . Odstawić do napęcznienia. Po tym czasie garnuszek znów postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać (nie gotować tylko delikatnie rozpuścić żelatynę). Wymieszać, lekko przestudzić dodać likier amaretto. Połowę śmietany i serek mascarpone krótko zmiksować, dodać płynna żelatynę i wymieszać dokładnie. Drugą połowę śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do musu. Zmiksować całość na gładki mus.Wyłożyć go równomiernie łyżką na żurawinę. Wstawić na chwilę do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.

Składniki na polewę:
130ml śmietany kremówki
100g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać i rozpuścić w podgrzanej kremówce. Wymieszać na gładko. Polewą polać ciasto, a wierzch posypać żurawiną. Schłodzić.
Smacznego :)
 


 
 


3 komentarze:

  1. Oj piję kawę więc chetnie się bedę delektować ciastem

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś miałam piec to ciasto, ale odłożyłam na następny raz :) Uwielbiam kawę w ciastach!

    OdpowiedzUsuń