Strony

17 września 2013

Fettuccine "Rustico"




Czasami bywa i tak, że nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanego i pracochłonnego obiadu. Nie oznacza to jednak, że  nie można wtedy zjeść czegoś pysznego. Zapraszam Was dzisiaj na obłędny makaron. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 10-15 minut. Idealnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach.... mało tego.... Myślę że zachwyci także waszych gości ;)Przepis wypatrzyłam w mojej ukochanej książce "Pasta No1"


Składniki:
250g makaronu fettuccine lub tagliatelle dobrej jakości (szczerze polecam Belli Tagliatelle )
5 dużych plastrów boczku
1 duża czerwona cebula
sól morska, świeżo mielony pieprz
50g masła
oliwa
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

ponadto:
parmezan do posypania
wino CELEBRO do podania 


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.  W tym czasie cebulę obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć. Odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć krążki cebuli, następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Na patelnię wrzucić posiekaną natkę oraz odcedzony makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem (w tym momencie możemy dodać kilka kropli octu balsamicznego dobrej jakości ale jeśli go nie mamy można ten etap pominąć). Nałożyć na talerze. Wierzch posypać parmezanem i udekorować listkiem pietruszki. Ja podawałam dodatkowo z kieliszkiem włoskiego czerwonego wina CELEBRO. Polecam baardzo :)


 
 



Po więcej szczegółów na temat wina i po wiele ciekawostek zapraszam na
 

6 komentarzy: