Kiedyś już publikowałam na domowy bulion drobiowy zamiast kupnych kostek. Dzisiaj zapraszam Was na jego warzywną wersję. Przepis z małymi zmianami znaleziony na stronie przepisownia.pl. Polecam baaardzo :)
Składniki:
100g korzenia selera
100g marchewki
100g cebuli
50g pomidora
70g cukinii
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
30-50g wina białego wytrawnego
60g tartego parmezanu
200g soli morskiej gruboziarnistej
wykonanie thermomix:
Warzywa
pokroić i włożyć do garnka. Miksować 10s/obr7 . Dodać sól, olej, wino i
gotować 20 min/Varoma/obr.2 z przechyloną miarką. Po ugotowaniu dodać
parmezan. Miksując dojść powoli do obrotów 6 a następnie homogenizować (
dochodzimy powoli do obrotów 10 i kontynuujemy przez 1 min). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies.
1łyżeczka = 1 kostka
1łyżeczka = 1 kostka
wykonanie tradycyjne:
Warzywa
pokroić drobno i zmiksować malakserem. Dodać pozostałe składniki i
dusić pod przykryciem ok 20 minut. Po ugotowaniu dodać parmezan. Na
koniec zmiksować blenderem bardzo dokładnie stopniowo zwiększając obroty
przez ok. 1 minutę.
Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2 mies. 1łyżeczka = 1 kostka
Smacznego :)
jak widać można zdrowiej, ale tak samo pysznie, bez tych wszystkich dodatków E i innych świństw:)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł! Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuńczegoś takiego potrzebowałam:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie! A możesz podpowiedzieć ile takiej pasty trzeba dodać na 1/2 litra wody?
OdpowiedzUsuń1łyżeczka = 1 kostka :) Na 500 ml
Usuńświetne! i wiadomo że samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńA czy można to zamrozić ? (chodzi mi o przedłużenie żywotności :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Może być poporcjowana np na tackach do kostek lodu :)
Usuń